Este obligatoriu CNP-ul pe factura?

Exista  situatii in care firmele au nevoie de un CNP valid pentru a emite o factura fiscala pe persoana fizica. De foarte multe ori probabil ati intalnit si situatii in care firmele nu au cerut obligatoriu decat un nume complet si o adresa valida pentru emiterea facturii.

Conform Codului Fiscal, art. 319 alin. (20), se prevede faptul ca elementele obligatorii ale unei facturi sunt denumirea/ numele complet si codul de inregistrare daca se face in scopuri de TVA sau cod de identificare fiscala a beneficiarului, pentru persoanele juridice impozabile sau neimpozabile.

In articolul 269 din Codul Fiscal se prevede si ca persoana impozabila este considerata acea persoana care desfasoara activitati economice, independent, indirefent de scop sau rezultatul acestei activitati. Din Codul Fiscal reiese faptul ca persoanele fizice nu intra la aceasta obligativitate, informatii prevazute in punctul (f).

Asadar, persoanele fizice nu sunt obligate sa ofere un CNP pentru emiterea facturilor de la diversi furnizori si persoane juridice.

Firmele care obliga beneficiarii sa comunice CNP-ul intra sub incidenta legii prelucrarii datelor cu caracter personal, reglementata prin Legea 677/2001. Aceasta lege face referire la protectia persoanelor fizice cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a datelor. Firmele nu pot obliga o persoana fizica sa ofere CNP-ul, aceste informatii putand fi folosite doar cu consimtamantul beneficiarului si prevazuta de o dispozitie legala.

Pentru a prelucra date cu caracter personal, firmele sunt obligate sa se inregistreze ca operator de date cu caracter personal. In consecinta, furnizarea CNP-ul poate fi optionala si doar daca este colectat de catre un operator economic.

Sursa: contazen.ro
Sursa foto: viata-libera.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata