Europa înregistrează cea mai puternică creştere a comerţului cu armament din ultimii cinci ani

Foto: adevărul.ro
83

În prezent, Europa înregistrează cea mai puternică creştere a comerţului cu armament din ultimii cinci ani, iar această tendinţă urmează să se accelereze în contextul anunţării unei reînarmări, din cauza ameninţării pe care o reprezintă Rusia, relevă un raport publicat luni de către Institutul Internaţional de Cercetare a Păcii de la Stockholm (SIPRI), relatează AFP.

În  contextul înarmărilor, în perioada 2017-2021, comerţul mondial cu arme a scăzut cu 4,6% faţă de cincinalul precedent. Însă acesta a crescut cu 19% pe continentul european, relevă acest studiu SIPRI.

În opinia sa, ”Europa este noul punct fierbinte”, subliniază un coautor al acestui raport publicat anual de peste 3-de ani, Siemon Wezeman.

În contextul socio-financiar, pentru toate ţătile din Europa, ”Ne vom creşte enorm cheltuielile militare, avem nevoie de multe arme noi, iar o bună parte vor proveni din importuri”, în principal intereuropene şi americane, subliniază cercetătorul într-un intervu AFP.

În acest sens, mai multe ţări europene, mai ales, Germania au anunţat planuri masive de investiţii militare şi de armament.

În concluzie, invazia Ucrainei de către Rusia, a dus la schimbarea atitudini, mai multor ţări din această regiune, în ceea ce priveşte dotarea şi achiziţia de armament iar această creştere a comerţului de acest fel, este justificat.

Sursa: Ziare.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online