Europa înregistrează cea mai puternică creştere a comerţului cu armament din ultimii cinci ani

Foto: adevărul.ro
56

În prezent, Europa înregistrează cea mai puternică creştere a comerţului cu armament din ultimii cinci ani, iar această tendinţă urmează să se accelereze în contextul anunţării unei reînarmări, din cauza ameninţării pe care o reprezintă Rusia, relevă un raport publicat luni de către Institutul Internaţional de Cercetare a Păcii de la Stockholm (SIPRI), relatează AFP.

În  contextul înarmărilor, în perioada 2017-2021, comerţul mondial cu arme a scăzut cu 4,6% faţă de cincinalul precedent. Însă acesta a crescut cu 19% pe continentul european, relevă acest studiu SIPRI.

În opinia sa, ”Europa este noul punct fierbinte”, subliniază un coautor al acestui raport publicat anual de peste 3-de ani, Siemon Wezeman.

În contextul socio-financiar, pentru toate ţătile din Europa, ”Ne vom creşte enorm cheltuielile militare, avem nevoie de multe arme noi, iar o bună parte vor proveni din importuri”, în principal intereuropene şi americane, subliniază cercetătorul într-un intervu AFP.

În acest sens, mai multe ţări europene, mai ales, Germania au anunţat planuri masive de investiţii militare şi de armament.

În concluzie, invazia Ucrainei de către Rusia, a dus la schimbarea atitudini, mai multor ţări din această regiune, în ceea ce priveşte dotarea şi achiziţia de armament iar această creştere a comerţului de acest fel, este justificat.

Sursa: Ziare.com
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata