Executivul Comunitar de la Bruxelles a avertizat statele membre cu privire la plafonare generală a prețurilor la gaze

41

În data de 28-09-2022, Comisia Europeană a prezentat, țărilor membre, un document în care analizează diverse alternative de care UE ar putea ține cont pentru a reduce prețurile ridicate la gaze. Propunerea a venit la scurt timp după ce 15 dintre cele 27 de state membre ale blocului comunitar au solicitat săptămâna aceasta ca UE să propună o plafonare a prețurilor la gaze, informează Reuters.

Documentul, pe care comisia l-a prezentat, a arătat că plafonarea prețurilor ridicate, care să acopere atât gazele naturale lichefiate, cât și livrările prin conducte, ar putea destabiliza fluxurile între țările UE.

Acest lucru se datorează faptului că semnalele de preț nu ar mai contribui la direcționarea fluxurilor către regiunile în care cererea este mare sau oferta este redusă, a adăugat CE. Executivul a sugerat că o astfel de plafonare a prețurilor ar putea funcționa numai dacă ar fi lansată o nouă entitate care să aloce și să transporte gazele între state.

Comisia Europeană a analizat mai multe opțiuni care ar atenua creșterea prețului la gaze

De asemenea, Uniunea Europeană ar avea nevoie de „resurse financiare semnificative” pentru a se asigura că statele membre ar putea continua să primească gaze de pe piața globală, unde alți cumpărători ar putea fi dispuși să plătească prețuri mai mari decât plafonul UE, a precizat Comisia. Totodată, Executivul a analizat alte opțiuni pentru a face față crizei de energie.

Concret,documentul spune că, UE ar putea limita prețul importurilor de gaze rusești sau ar putea limita prețul gazului folosit pentru a genera energie electrică.

Olanda, Danemarca și Germania s-au opus propunerilor Comisiei

În plus, Comisia a venit cu o recomandare către UE să negocieze cu furnizorii „de încredere” pentru a reduce prețurile. Executivul a afirmat, totodată, că achizițiile comune de gaze ar putea, de asemenea, ajuta țările să împartă în mod echitabil livrările suplimentare.

Franța, Italia, Polonia și alte 12 state au solicitat, marți, Uniunii Europene să propună un plafon al prețului gazelor pentru a combate inflația record. Iar Germania, Olanda și Danemarca se numără printre cele care se opun.

Însă, în ceea ce privește discuțiile despre o eventuală plafonare a prețului la gaze vor continua la reuniunea de vineri a miniștrilor UE din domeniul energiei. Aceștia urmează să aprobe un pachet de măsuri propus de Bruxelles săptămâna trecută, inclusiv impozitarea profiturilor excepționale ale companiilor energetice.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro