Experții au găsit munți de zahăr sub pajiștile cu iarbă marină, o cantitate uriașă de aproximativ un milion de tone în întreaga lume

Oamenii de ştiinţă a făcut o descoperire cu totul senzațională, realizată de către oamenii de știință de la Institutul Max Planck din Munchen, Germania şi a fost publicată în revista Nature Ecology & Evolution din 2 mai 2022.

Astfel, experții au găsit munți de zahăr sub pajiștile cu iarbă marină, o cantitate uriașă de aproximativ un milion de tone în întreaga lume.

Sunt concentrații atât de mari, încât ele au fost cu adevărat surprinzătoare pentru cercetători. În mod normal, microorganismele consumă rapid orice zaharuri libere din mediul lor, dar acum s-a observat că zonele ”dulci” rămân îngropate în mare, potrivit Phys.

Concret, oamenii de știință de la Institutul Max Planck din Germania au descoperit că iarba de mare excretă compuși fenolici, iar aceștia descurajează majoritatea microorganismelor să degradeze zaharoza.

Acest lucru asigură că zaharoza rămâne îngropată sub pajiștile marine și nu poate fi convertită în dioxid de carbon și returnată în ocean și atmosferă. Experții au arătat faptul că ierburile marine formează pajiști verzi luxuriante în multe zone de coastă din întreaga lume.

Din punct de vedere ecologic, aceste plante marine sunt una dintre cele mai eficiente absorbante globale de dioxid de carbon de pe Pământ: un kilometru pătrat de iarbă marină stochează aproape de două ori mai mult carbon decât pădurile de pe uscat și poate face asta de 35 de ori mai repede.

Însă, acum cercetătorii de la Institutul Max Planck au descoperit că iarba de mare eliberează cantități masive de zahăr în solurile lor, așa-numita rizosferă. Concentrațiile de zahăr de sub iarba marină au fost de cel puțin 80 de ori mai mari decât cele măsurate anterior.

În opinia sa, ”Pentru a pune acest lucru în perspectivă: estimăm că la nivel mondial există între 0,6 și 1,3 milioane de tone de zahăr, în principal sub formă de zaharoză, în rizosfera ierburilor marine”, a explicat Manuel Liebeke, șeful Grupului de cercetare de la Institutul Max Planck.

 

Aşadar, ”Prin comparație, este aproximativ echivalentă cantitatea, cu aceea de zahăr din 32 de miliarde de cutii de Cola”, a spus expertul. Cercetarea a fost efectuată, în principal, în largul coastei insulei italiene Elba și la Max Planck.

cercetareierburi marinezahar
Comentarii (0)
Adaugă comentariu