Extinderea reducerii producţiei de ţiţei până la finalul lunii iulie

Prelungirea unui acord care a ajutat la dublarea preţului ţiţeiului în ultimele două luni prin retragerea a aproape 10% din furnizările globale de pe piaţă, organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi alţi producători din afara cartelului, reuniţi în grupul OPEC+, au decis sâmbătă extinderea reducerii producţiei până la finalul lunii iulie,  transmit DPA şi Reuters.

OPEC+ a cerut unor ţări ca Nigeria şi Irak, care şi-au depăşit cotele de producţie în mai şi iunie, să compenseze cu reduceri suplimentare în perioada iulie-septembrie.

Ministrul Energiei din Rusia, Alexander Novak, a declarat:  „Toate statele din OPEC+ au confirmat că vor respecta integral acordul privind reducerea producţiei”.

Astfel, grupul a decis în aprilie reducerea producţiei cu 9,7 milioane barili pe zi (bpd) în lunile mai şi iunie. Din iulie, reducerile se vor atenua gradual, iar până în decembrie se vor situa la 7,7 milioane barili pe zi.

Acordul este menit să combată declinul preţului ţiţeiului, în contextul pandemiei de coronavirus (COVID-19). Măsurile de izolare introduse pentru a ţine sub control răspândirea virusului au afectat în mod deosebit piaţa petrolieră, unde preţurile s-au prăbuşit cu 70% până la mijlocul lunii aprilie şi au dus la acumularea unor stocuri mari de petrol şi combustibili la nivel mondial.

La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a urcat vineri la peste 42 de dolari, după ce în aprilie scăzuse sub 20 de dolari. Totuşi, preţurile încă sunt cu o treime mai scăzute decât la finalul lui 2019.

Ministrul iranian al Petrolului, Bijan Namdar Zangeneh,  a declarat, ca pe plan global persistă recesiunea, numai China încă este singura ţară cu tendinţe economice pozitive. Acesta a adăugat că prelungirea acordului este menită să ducă la creşterea cotaţiei barilului de petrol Brent din Marea Nordului la peste 50 de dolari.

Sursa: Agerpres
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata