Facebook, Google, Twitter au cerut UE să facă mai multe împotriva știrilor false

22

La doi ani după ce au fost de acord cu un cod de practică de autoreglementare pentru a combate dezinformarea, Facebook, Google, Twitter și alți rivali ai tehnologiei Alphabet trebuie să încerce mai mult pentru a fi mai eficienți, a declarat joi Comisia Europeană.

Știrile false legate de COVID-19 au accelerat apelurile pentru ca rețelele sociale să fie mai proactive în combaterea problemei.

Companiile, inclusiv Mozilla și organismele comerciale pentru industria publicitară, s-au înscris la cod în 2018 într-o încercare de a preveni reglementările mai grele.

Microsoft și TikTok s-au alăturat ulterior grupului. Cu toate acestea, există mai multe deficiențe în cod după o evaluare a primului său an de funcționare, a spus comisia, potrivit unui raport văzut de Reuters.

„Acestea pot fi grupate în patru mari categorii: aplicarea inconsecventă și incompletă a codului între platforme și state membre, lipsa unor definiții uniforme, existența mai multor lacune în acoperirea angajamentelor referitoare la cod și limitări intrinseci naturii de autoreglare a codului ”, se spunea în raport.

Vicepreședintele Comisiei pentru valori și transparență, Vera Jourova, a cerut mai multe acțiuni pentru a contracara noile riscuri.

„Pe măsură ce asistăm și la noi amenințări și actori, este timpul să mergem mai departe și să propunem noi măsuri. Platformele trebuie să devină mai responsabile și mai transparente. Trebuie să se deschidă și să ofere un acces mai bun la date, printre altele ”, a spus Jourova.

Jourova lucrează în prezent la un plan de acțiune al democrației europene pentru a face democrația mai rezistentă la amenințările digitale.

De asemenea, Comisia va propune noi reguli denumite Legea serviciilor digitale până la sfârșitul anului, care vor spori responsabilitățile social media și răspunderea pentru conținutul de pe platformele lor.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News