Finanțare IMM pentru dezvoltare, prin programul REGIO

A porni de la zero un business sau a reuși dezvoltarea unuia în contextul junglei antreprenoriale caracterizate de o concurență deseori sufocantă par să fie provocări pe care nu mulți reușesc să le depășească. Principala problemă, indiferent de situație, pare să fie cel mai adesea identificarea surselor de finanțare necesare dezvoltării. Există însă și soluții – REGIO sau Programul Operațional Regional 2014-2020 este cu siguranță una de avut în vedere.

Micii întreprinzători, antreprenorii aflați la început de drum sau cei aflați în căutarea unor soluții care să ducă la creșterea business-ului deținut pot să beneficieze prin programul REGIO de finanțări ce pornesc de la 25.000 euro și pot ajunge chiar până la 200.000 euro. Pentru Regiunea Nord-Est, care cuprinde județele Botoșani, Suceava, Neamț, Iași, Vaslui și Bacău, cei interesați pot să afle informații complete accesând site-urile inforegionordest.ro sau www.adrnordest.ro.

Condiții pentru microîntreprinderile care doresc să obțină finanțare

Începând cu data de 8 iulie, solicitanții pot să aplice pentru a obține astfel de finanțări pentru proiectele lor, însă trebuie să îndeplinească o serie de condiții. Acestea pot fi regăsite integral în cadrul Ghidului aferent priorității de investiții 2.1 A – Microîntreprinderi, disponibil spre vizualizare în cadrul site-urilor menționate. Iată care sunt, pe scurt, punctele de interes pe care trebuie să le afle cei interesați:

  • Se poate obține finanțare în limita a cel mult 90% din totalul cheltuielilor eligibile, diferența de 10% alături de cheltuielile neeligibile fiind suportată de solicitant.
  • Societatea care aplică pentru finanțare trebuie să aibă cel mult 9 salariați și o cifră de afaceri anuală netă de până la 2 milioane euro (echivalent în lei, sau valoare netă a activelor totale în același cuantum).
  • Minim 1 an de activitate înregistrată (data maximă a înființării – 3 ianuarie 2018).
  • Trebuie să existe profit înregistrat pentru anul fiscal anterior și minim 1 salariat cu normă întreagă, angajat pe perioadă nedeterminată, la data depunerii cererii de finanțare.
  • Firma nu trebuie să se afle în stare de faliment, insolvență sau lichidare.
  • Investiția vizată, pentru care se solicită finanțarea, trebuie să fie obligatoriu în mediul urban.

Solicitanții au posibilitatea de a depune cererile de finanțare electronic, prin MySMIS. Intervalul în care pot fi depuse cererile este 08 iulie 2019 – 8 noiembrie 2019, ora 12:00. Proiectele care se înscriu în competiție trebuie să aibă ca termen limită al implementărilor data de 31 decembrie 2023.

Îndeplinirea condițiilor nu reprezintă astfel o provocare – micii întreprinzători pot verifica în cadrul site-ului inforegionordest.ro faptul că numai la nivelul Regiunii Nord-Est, aproape jumătate din proiecte au primit finanțare și au fost deja finalizate – 100 de proiecte din totalul de 230 pentru care a fost aprobată finanțarea. Concluzia este că se poate, inclusiv când vine vorba de finanțare IMM nerambursabilă. Cu ajutorul REGIO chiar și micii întreprinzători își pot transpune în realitate ideile de afaceri, obținând finanțare nerambursabilă din fondurile europene puse la dispoziție. Mai multe informații pot fi obținute de pe site-urile www.adrnordest.ro și inforegionordest.ro.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata