FMI emite prognoze stabile pentru economia României, dar se arată pesimist în privința PIB global

31

FMI a menținut, în ediția din octombrie a World Economic Outlook, lansat oficial marți, prognozele de creștere economică și de inflație pentru România făcute publice la finele lunii august, după vizita de evaluare a unei misiuni a instituției la București.

Fondul Monetar Internaţional estimează o creștere economică de 4% pentru acest an și o inflație de 4,2%. Deficitul de cont curent este prognozat la 5,5% din PIB (5,2% din PIB pentru 2020).

Instituția a publicat raportul după consultările din iunie cu oficialii români. Raportul apreciază că activitatea economică va continua să fie stimulată de consum, iar inflaţia va rămâne ridicată, instuția recomandând autorităţilor un proces de consolidare fiscală durabilă, susţinut de măsuri menite să reducă deficitul bugetar şi cel comercial. Instituția recomanda redirecționarea cheltuielilor fiscale dinspre salarii şi pensii spre investiţii, creșterea a investiţiilor publice, precum și o absorbţie mai eficientă a fondurilor UE.

Pe plan internațional, FMI apreciază că războiul comercial a redus ritmul de creștere economică globală la cea mai scăzută valoare de la criza financiară de acum un deceniu, adăugând că perspectivele s-ar putea reduce și mai mult dacă tensiunile comerciale rămân nerezolvate.

Cele mai recente proiecții ale perspectivei economice mondiale avansate de FMI arată o creștere a PIB global în 2019 cu 3,0%, în scădere față prognoza din iulie de 3,2%.

Previziunile stabilesc un fundal tensionat pentru reuniunile anuale ale FMI și ale Băncii Mondiale din această săptămână de la Washington, unde noul director general al Fondului, Kristalina Georgieva, ia în primire o serie de probleme, de la stagnarea comerțului până la criza politică din unele țări emergente.

Raportul „World Economic Outlook” prezintă dificultățile economice cauzate de creșterile tarifelor vamale din conflictul comercial SUA-China, inclusiv costuri directe, tulburări în piață, investiții reduse și productivitatea scăzută din cauza perturbărilor lanțului de aprovizionare.

FMI spune că, până în 2020, tarifele anunțate vor reduce producția economică globală cu 0,8%. Georgieva a spus săptămâna trecută că acest lucru înseamnă pierderi de 700 de miliarde de dolari, echivalentul dispariției economiei Elveției.

Pentru 2020, Fondul a declarat că creșterea globală va fi de până la 3,4%, din cauza previziunilor pozitive pentru Brazilia, Mexic, Rusia, Arabia Saudită și Turcia. Dar prognoza este cu o zecime de punct mai mică decât în ​​iulie și vulnerabilă la tensiunile comerciale, perturbările legate de Brexit și o aversiune a piețelor financiare la risc.

Achizițiile globale de vehicule au scăzut cu 3% în 2018, ceea ce reflectă o scădere a cererii în China după expirarea stimulentelor fiscale și a ajustărilor de producție și după adoptarea noilor standarde de emisii în Germania și în alte țări din zona euro.

Noile proiecții ale FMI arată că PIB-ul Chinei va scădea cu 2% pe termen scurt în scenariul tarifar actual și cu 1% pe termen lung, în timp ce producția americană va scădea cu 0,6% în ambele perioade de timp.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata