Grecia vrea să vândă participaţii majoritare la patru porturi

20

Ca parte a planului convenit cu creditorii săi după încheierea în 2018 a celui de-al treilea pachet de asistenţă financiară,  Grecia intenţionează să vândă participaţii majoritare la patru porturi, arată un document al Agenţiei pentru Privatizare din Grecia (HRADF), consultat de Reuters.

Statul elen vrea să obţină din privatizări venituri de 2,4 miliarde de euro, in acest an.

Vor fi vândute participaţii majoritare la porturile Alexandropolis, Igoumenitsa, Heraklion şi Volos, a anunţat HRADF.

Grupul chinez COSCO a cumpărat, in 2016, o participaţie de 51% la portul Pireu, cel mai mare din Grecia. Un consorţiu condus de o firmă germană a achiziţionat de asemenea 67% din portul Salonic, în anul 2018.

In ideea de a atrage investiţii şi a stimula creşterea economică, guvernul de la Atena a promis că va accelera privatizările, o condiţie cheie inclusă în programul convenit de Grecia cu creditorii săi,  într-o ţară care începe să îşi revină după mai mulţi ani de criză.

Dar actuala criză provocată de pandemia de coronavirus (COVID-19) nu a afectat până acum programul de privatizare, a declarat pentru Reuters un oficial elen.

Săptămâna trecută, premierul Kyriakos Mitsotakis anunţase că Guvernul va injecta zece miliarde de euro pentru a sprijini economia afectată de epidemie.

Iar Banca Centrală a Greciei a înrăutăţit prognoza de creştere a economiei în acest an de la 2,4% la 0%, din cauza efectelor negative ale pandemiei.

Marţi, numărul deceselor din Grecia cauzate de noul coronavirus a ajuns la 49, în timp ce 1.314 persoane sunt contaminate.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata