Grupul ALRO a anunțat că, de la 1 august 2022, activitatea rafinăriei ALUM Tulcea ar putea fi suspendată pentru 17 luni

Foto: cotidianul.ro
51

Singura rafinărie de alumină din România, cu 800 de angajați, intră în ”hibernare” din cauza scumpirii energiei.

Grupul ALRO a anunțat că, de la 1 august 2022, activitatea rafinăriei ALUM Tulcea ar putea fi suspendată pentru 17 luni, din cauza costurilor ridicate și penuriei de energie. Acest anunț are însă implicații mult mai semnificative decât simpla ”hibernare” a fabricii, avertizează specialiștii în energie. Practic, data la care se va redeschide fabrica ar putea indica și momentul stabilizării prețurilor energiei.

Din datele comunicatului transmis Bursei de Valori București, adunarea generală a acționarilor ALRO va vota ”suspendarea temporară a operațiunilor de producție de alumină ale ALUM, începând cu data de 1 august 2022 pentru o perioada estimată de 17 luni, concomitent cu păstrarea specialiștilor cheie din toate departamentele fabricii pentru a fi pregătiți pentru reluarea producției atunci când evoluția prețurilor produselor energetice o va permite”. Motivul este creșterea prețurilor la energie, combinată cu disponibilitatea limitată a energiei. În jur de 500 din cei aproape 800 de angajați ai fabricii din Tulcea, pusă în funcțiune acum aproape jumătate de secol, vor fi disponibilizați.

Gazele pentru producerea unei tone de alumină în România costă mai mult ca importul unei tone de alumină

Directorul general ALRO, Gheorghe Dobra,  a afirmat că s-a ajuns în situația în care costul gazelor naturale pentru producerea unei tone de alumină este semnificativ mai mare decât prețul unei tone de alumină importată din alte țări.

Concret ALRO și ALUM au dezvoltat scenarii de funcționare la un prag minim de rentabilitate sau de reducere a pierderilor financiare prin suspendarea anumitor activități de producție și trecerea unor echipamente în stand-by. În primă fază, ALRO a redus producția de aluminiu primar cu 60% prin închiderea a trei hale de electroliză. În același timp, ALUM și-a revizuit programul de producție în funcție de nivelul de alumină calcinată necesar pentru ALRO.

Prețurile energiei electrice și gazelor s-ar putea stabiliza abia în primăvara 2024

În prezent, din cauza creșterii constante a prețurilor la energie, costul aluminei a atins un nivel nesustenabil, așa că s-a decis suspendarea producției până în primăvara 2024. Ceea ce indică orizontul de timp la care se gândesc marii consumatori – nu doar ALRO, dar și, de pildă, Azomureș – pentru o stabilizare a prețurilor energiei. Practic, momentul este la un an după expirarea schemei de plafonare a prețurilor maxime la gaze și energie electrică.

Sursa: Wall-street.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata