Hitachi „se retrage” din proiectul nuclear Wylfa Newydd

30

Planurile pentru o centrală nucleară între 15 și 20 miliarde lire sterline din Țara Galilor au fost anulate.

Lucrările la proiectul Wylfa Newydd de pe Anglesey au fost suspendate în ianuarie anul trecut din cauza creșterii costurilor după ce Hitachi nu a reușit să ajungă la un acord de finanțare cu guvernul britanic.

Consiliul din Insula Anglesey a declarat că, compania a confirmat acum în scris că se retrage din proiect.

Liderul Consiliului Llinos Medi a declarat: „Acest lucru este foarte dezamăgitor, în special într-un moment atât de dificil din punct de vedere economic.”

Dezvoltatorul Horizon Nuclear, deținut de Hitachi, a spus că nu va comenta.

De asemenea, guvernul britanic a refuzat să comenteze. Cu toate acestea, Consiliul Anglesey a declarat că a primit o scrisoare de la compania-mamă din Tokyo, confirmând decizia sa.

Dna Medi a cerut să se întâlnească atât cu guvernele din Țara Galilor, cât și cu cele din Regatul Unit pentru a discuta despre viitorul site-ului.

O centrală cu două reactoare la Wylfa a fost cel mai mare proiect energetic propus vreodată în Țara Galilor.

Acesta a fost prevăzut ca având potențialul de a alimenta până la cinci milioane de case, dar proiectul a fost suspendat pe măsură ce costurile inițiale au crescut.

Cu 9.000 de lucrători gata să înceapă faza de construcție, decizia din ianuarie 2019 a fost descrisă drept „o lovitură extraordinară” pentru economia galeză de către liderii de afaceri.

Compania a declarat în iunie că speră să obțină finanțări suplimentare din partea guvernului britanic pentru a relua proiectul, dar acum a aruncat prosopul.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata