În America, aproximativ jumătate dintre marii angajatori se gândesc la reducerea costurilor cu forța de muncă, pe măsură ce economia încetinește

43

Șeful Departamentului Muncii din SUA vine cu un avertisment teribil. Acesta spune că America are nevoie de forță de muncă, iar fără reforma migrației țara riscă o „catastrofă mai mare” decât recesiunea sau inflația.

Astfel, în SUA, s-a vorbit mult despre disponibilizările care se profilează pe piața muncii. Cele mai recente sondaje arată că aproximativ jumătate dintre marii angajatori se gândesc la reducerea costurilor cu forța de muncă, pe măsură ce economia încetinește.

Cu toate acestea, numărul locurilor de muncă create de angajatorii din SUA, în septembrie, a depăşit estimările analiştilor, iar rata şomajului a scăzut, ceea ce arată că Rezerva Federală a SUA este în grafic pentru o nouă majorare a dobânzii.

În acest sens, şeful Departamentului Muncii, Marty Walsh, nu se așteaptă la concedieri în masă și susține că creșterea locurilor de muncă va continua și anul viitor, relatează CNBC.

America nu se îndreaptă spre concedieri în masă

În viziunea sa, „Încă mai cred că vom avea câștiguri în ceea ce privește locurile de muncă, pe măsură ce ne îndreptăm spre sfârșitul acestui an. Mulți oameni continuă să caute locuri de muncă”, a declarat el.

„Am văzut multe mișcări în ultimele luni. Oamenii își părăsesc locurile de muncă și merg la job-uri mai bune, așa că nu cred că ne îndreptăm spre concedieri în masă”, a afirmat Marty Walsh.

Pentru Fed, un anumit nivel al șomajului este necesar

Pentru Rezerva Federală, un anumit nivel al șomajului este necesar pentru a răci o economie care a fost afectată de inflație. Rata șomajului a ajuns acum la 3,5%. Oficialii Fed se aşteaptă însă ca rata şomajului să se situeze la 3,8% anul acesta şi la 4,4% în 2023, în timp ce inflaţia ar urma să revină, lent, la ţinta Fed de 2% în 2025.

Astfel, „Cu siguranță trebuie să reducem presiunile inflaționiste”, a mai spus Walsh, adăugând că disponibilizările nu sunt o modalitate de a face acest lucru.

Lipsa reformei imigrației va fi o „catastrofă”

În prezent, pe fondul unei înăspriri în piaţa forței de muncă în SUA și al creșterii salariilor, Walsh a apreciat că abordarea partidelor politice cu privire la imigrație – „blocarea imigrației” – este una dintre cele mai mari greșeli pe care America le poate face în ceea ce privește politica muncii.

Astfel, „Partidele ne arată imagini de la graniță și, între timp, dacă vorbești cu companiile care îi sprijină pe acei oameni din Congres, aceștia spun că este nevoie de o reformă a imigrației”, a spus Walsh.

În plus, „În fiecare loc din țară în care am fost, fiecare companie a spus că avem nevoie de o reformă a imigrației”, a subliniat șeful Departamentului Muncii, care a cerut din nou parlamentarilor să adopte rapid reforma imigrației, pentru a aduce lucrători necesari în economia SUA.

El susține că e nevoie de o soluție bipartizană și a avertizat: „Dacă nu rezolvăm problema imigrației, deși acum vorbim doar despre riscul recesiunii și inflație, cred că vom avea o catastrofă mai mare, dacă nu primim mai mulți lucrători în societatea noastră, mai ales prin imigrație”.

Țara se confruntă în prezent cu o cerere ridicată pentru angajaţi în industria serviciilor, cum ar fi restaurantele şi companiile aeriene, printre cele mai lovite sectoare în timpul pandemiei, conchide acesta.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro