În fluctuaţia dintre dolar şi euro, dolarul este aproape de cel mai ridicat nivel din ultimul an

12

În data de 25-11-2021, dolarul a fost tranzacţionat aproape de cel mai ridicat nivel din ultimul an, faţă de un coş de valute şi aproape de un maxim al ultimilor cinci ani în raport cu yenul japonez, tonul mai conservator al Rezervei Federale americane, susţinut de datele economice pozitive, contrastând cu perspectivele unor politici monetare permisive în Europa şi Japonia, transmite Reuters.

Astfel, indicele dolarului, care măsoară evoluţia dolarului faţă de un coş de şase valute majore, a scăzut cu 0,1%, la 96,733, dar s-a menţinut aproape de un maxim atins miercuri de 96,938, cel mai ridicat nivel de după iulie 2020.

Însă, în această lună indicele a urcat cu 2,77%, traderii anticipând că inflaţia ridicată va obliga Fed să majoreze dobânzile mai devreme decât intenţiona.

Piaţa a luat în considerare că Fed va creşte dobânda cheie cu un sfert de punct procentual până în iunie, cu o probabilitate ridicată ca măsura să aibă loc cel mai devreme în luna mai.

În contextul economico-bancară, o minută a şedinţei de politică monetară a Fed din 2-3 iunie, publicată miercuri, arată că diverşi oficiali ai instituţiei ar fi deschişi la accelerarea retragerii achiziţiilor de obligaţiuni, dacă inflaţia se va menţine ridicată şi la majorarea mai rapidă a dobânzilor.

Astfel, datele de pe piaţa muncii şi cele privind cheltuielile de consum, publicate miercuri, au depăşit aşteptările analiştilor, iar inflaţia continuă să accelereze.

pe de altă parte, Euro a urcat cu 0,13%, la 1,1215 dolari pe unitate, dar s-a menţinut aproape de cel mai redus nivel din ultimele 17 luni atins miercuri, de 1,1186 dolari pe unitate, după date privind scăderea încrederii oamenilor de afaceri germani în economie, pentru a cincea lună consecutiv.

Concret, dolarul a stagnat la 115,355 yeni pe unitate, fiind aproape de 115,525 yeni pe unitate, cel mai ridicat nivel atins din ianuarie 2017.

Iar, lira sterlină a urcat cu 0,14%, la 1,33465 dolari pe unitate, după ce miercuri a atins un minim de 1,3317 dolari pe unitate, pentru prima oară în ultimele 11 luni.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata