În piața construcțiilor, eliminarea facilităților fiscale ar putea accentua problema deficitului de forţă de muncă

41

În anul 2021, sectorul construcțiilor a avut parte de un an bun, cu o creștere a volumului de lucru, solicitările venind cu precădere din sectorul privat, în special din segmentul rezidențial, dar piața a și fost afectată de scumpirea materialelor de construcție și de deficitul de forță de muncă.

Astfel, tot mai multe companii din construcții spun că se confruntă cu dificultăți în recrutarea de personal pentru construcții, iar măsurile anunțate de autorități, în legătură cu facilitățile fiscale, ar putea accentua problema deficitului de forță de muncă. Aceasta din urmă pare să fie una dintre cele mai mari provocări pentru piața construcțiilor din România în 2022.

În contextul  cofondatorului și CEO-ului Graphein, companie specializată în topografie, scanare 3D și cadastru, Eugen Ursu, piața construcțiilor va fi împărțită între aspectele pozitive generate de faptul că România a obținut aprobarea PNRR și mutarea unor facilități de producție a materiilor prime în Europa, ceea ce ar reduce dependența de China, și aspectele negative generate de deficitul de forță de muncă deja resimțit în piață și a eliminării facilităților fiscale.

În viziunea sa, Eugen Ursu ne spune că deficitul de forță de muncă este o problemă majoră la nivel național. Lipsesc de la muncitori la ingineri și până la arhitecți calificați care să facă proiectele de care România are nevoie.

Astfel, „Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și fondurile europene vin să asigure mare parte din finanțare, fiind cel mai mare program de investiții pe care România îl va implementa în următorii 7 ani. Totuși, acest program cheie pentru dezvoltarea economiei prevede și eliminarea facilităților fiscale pentru salariile angajaților din construcții.

În cazul în care facilitățile fiscale vor fi eliminate, măsura va redeschide rana plecărilor masive ale personalului spre Europa și va încuraja revenirea la munca la negru sau munca la gri”, a declarat, Eugen Ursu.

În 2022, numărul de muncitori non-UE care pot veni în România este de 4 ori mai mare

Cum românii vor pleca în alte țări unde vor putea găsi locuri de muncă mai bine plătite decât în țară, golul va trebui umplut de undeva, iar principala variantă va fi aducerea de muncitori din țările care nu fac parte din UE.

În ultimii ani, în sectorul construcțiilor au început să vină tot mai mulți muncitori din Asia.Dacă în anul 2021 limita de muncitori din non-UE care puteau fi aduşi să muncească în România a fost de 25.000 de persoane, în anul 2022 numărul acesta va crește de 4 ori.

Aşadar, „Lipsa personalului calificat va amplifica importul forței de muncă din state non-UE. Guvernul a majorat deja la un nivel record numărul de muncitori străini admiși în România. Astfel, vom avea un contingent de 100.000 de lucrători care să poată primi avize de lucru în următorul an, iar o parte dintre aceștia vor fi absorbiți și de industria de construcții care se confruntă în prezent cu un deficit de specialiști”, ne-a mai spus CEO-ul Graphein.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News