În România, aproximativ 2.000 de refugiaţi ucraineni şi-au găsit un loc de muncă

27

De la începutul invaziei, în Ucraina, sute de mii de ucraineni au trecut graniţa în România. Cei mai mulţi dintre ei s-au îndreptat apoi spre alte ţări din Europa, însă, din cei care au ales să stea în ţara noastră, unii şi-au găsit deja un job în România. Astfel domeniile de activitate preferate de aceştia şi  judeţele unde muncesc cei mai mulţi refugiaţi din Ucraina, sunt diverse.

Care sunt domeniile preferate de ucrainenii care s-au angajat deja în România?

În contextul stabilităţii şi al muncii, aproape 40% din totalul refugiaţilor ucraineni care, după începerea războiului, şi-au găsit de muncă în România lucrează în industria prelucrătoare.

Aceste date provin de laMinisterul Muncii şi Protecţiei Sociale.

Concret, de pe 24 februarie şi până în prezent, s-au angajat în România 1.891 cetăţeni ucraineni, iar dintre aceştia, 754 (reprezentând 39,4%) activează în industria prelucrătoare, conform statisticilor oficiale.

Totodată, în topul angajărilor în funcţie de domeniul de activitate se află construcţiile, care au preluat 311 refugiaţi, în timp ce pe locul al treilea se află sectorul de restaurante şi hoteluri, care a angajat 177 de cetăţeni din Ucraina.

În plus, 135 de persoane care au fugit din calea războiului din Ucraina desfăşoară în România activităţi de comerţ cu ridicata, iar 117 desfăşoară activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport.

Documentul pus la dispoziţie de Ministerul Muncii arată că aproximativ un sfert din totalul refugiaţilor ucraineni care şi-au găsit un loc de muncă  în România, adică 452 de persoane, s-au angajat la companii din municipiul Bucureşti, notează Agerpres.

În contextul geografic, cei mai mulţi ucraineni care au fugit din calea războiului şi-au găsit de muncă în judeţul Bistriţa Năsăud, acolo unde au fost încheiate 270 de contracte individuale de muncă.

Judeţul Arad a oferit şi el locuri de muncă pentru 167 de cetăţeni ucraineni, în timp ce judeţul Timiş a asigurat posturi pentru 126 de persoane din Ucraina, menţionează sursa citată.

Ultimele date de la Poliţia de Frontieră privind refugiaţii din Ucraina

Din punct de vedere al refugiaţilor, de pe 24 februarie până pe 16 aprilie 2022, un număr de 730.599 de cetăţeni ucraineni au ajuns în România.

Potrivit celor mai noi date, în ziua de sâmbătă, 16 aprilie, numărul refugiaţilor din Ucraina care au trecut graniţa în România a crescut cu peste 12% faţă de ziua precedentă.

Astfel, „În data de 16.04.2022, în interval de 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 104.554 de persoane, dintre care 8.648 cetăţeni ucraineni (în creştere cu 12,4% faţă de ziua precedentă).

Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 5.054 cetăţeni ucraineni (în creştere cu 18,6%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 1.335 cetăţeni ucraineni (scădere cu 1,8%)”, a transmis Poliţia de Frontieră, duminică, 17 aprilie.

Aşadar, potrivit autorităților române, controlul cetățenilor ucraineni de la intrarea în România, prin punctele de trecere a frontierei române, se derulează cu operativitate, în conformitate cu prevederile legislaţiei naţionale.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata