În România, începând din 18 august, comercianții vor avea o nouă regulă de respectat

Foto: arenait.ro
170

În ţara noastră, din data de 18 august 2022, comercianții vor avea o nouă regulă de respectat, se arată într-un ordin ANPC. Inspectorii de la Protecția Consumatorului vor începe controalele pentru a vedea care comercianți nu respectă noua regulă.

Astfel, toţi comercianții din România trebuie ca, să pună la loc vizibil un afiș prin care să îi informeze pe oameni cu privire la soluționările alternative a litigiilor (SAL). Această măsură este prevăzută într-un ordin ANPC referitor la soluționarea alternativă a litigiilor.

În contextul acestui ordin, se solicită ca comercianții să pună la loc vizibil, acel afiș cu privire la SAL. În acest mod, consumatorii se vor putea informa cu privire la acest mecanism menit să rezolve problemele pe care le au cu comercianții, fără a apela la instanțele de judecată.

În timp ce comercianții sunt obligați să facă acest lucru de joi, 18 august, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) spune că va începe să controleze cine se supune sau nu legii. Acest lucru se va întâmpla din data de 2 septembrie.

Unde trebuie amplasat afișul

Concret, pentru a nu exista probleme cu privire la locul în care trebuie amplasat acest afiș, autoritățile au venit deja cu explicații în acest sens.

Astfel, comercianții care au sedii fizice vor trebui să amplaseze afișul lângă casa de marcat, orarul de funcționare sau în spațiul de comercializare sau de prestare a serviciului. În ultima categorie se află și serviciile turistice, de comercializare de pachete de servicii turistice sau bilete de avion.

Iar, în ceea ce îi privește pe comercianții care administrează site-uri de vânzări, preluare comenzi online/publicitate la produse/servicii, la servicii turistice, de comercializare de pachete de servicii turistice sau bilete de avion, inclusiv e-commerce, aici informarea se face diferit.

Astfel, autoritățile spune că cei prezentați anterior vor trebui să afișeze două pictograme diferite pe pagina principală a site-ului. Aceste două pictograme vor avea două link-uri asociate care vor merge spre secțiunea SAL de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și unul către platforma online de soluționare alternativă a litigiilor.

 Sunt excepții de la acest ordin?

În ordinul anterior precizat, autoritățile notează că există anumiți comercianți care nu sunt obligați să afișeze afișul.

Aşadar, „Sunt exceptați de la prevederile prezentului ordin comercianții care activează în sectoarele/domeniile pentru care sunt constituite entități SAL specifice, conform prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 38/2015 privind soluționarea alternativă a litigiilor dintre consumatori și comercianți, cu modificările ulterioare”, arată acest ordin.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata