În România se estimează o creșterea fără precedent a prețurilor în industria prelucrătoare, construcții dar și în comerțul cu amănuntul.

36

După mai bine de doi ani de pandemie, o altă nenorocire va lovi ţara noastră. În opinia analiştilor,  criza actuală este doar începutul iar ce este mai rău de abia acum va urma.

Concret, mai mulți manageri se așteaptă la o creșterea fără precedent a prețurilor în industria prelucrătoare, construcții dar și  în comerțul cu amănuntul.

În acest sens, INS a realizat o anchetă în luna mai 2022, iar conform rezultatelor, cei mai mulți manageri din industria prelucrătoare se așteaptă în următoarele trei luni de zile la o creștere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +12%).

Fabricarea băuturilor înregistrează cea mai mare creștere

În opinia analiştilor, în ceea ce privește activitatea de fabricare a băuturilor, aici se va înregistra cea mai mare creștere (sold conjunctural +31).  În ceea ce privește numărul de salariaţi, în acest caz se estimează o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +4% pe total industrie prelucrătoare.

De cealaltă parte, pentru preţurile produselor industriale se prognozează o creștere accentuată în următoarele trei luni (sold conjunctural +43%).

Referitor la situația din domeniul construcțiilor, aici, în următoarele trei luni se așteaptă o creștere a volumului de producţie, iar odată cu aceasta ar urma și o creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +7%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creșterea accentuată a acestora (sold conjunctural +61%). Sectorul de comerț cu amănuntul are și el o tendință de creștere, spun managerii, care estimează că în următoarele trei luni de zile acesta va ajunge la un sold conjunctural +23%.

Prețurile de vânzare înregistrează creșteri record

La rândul său, volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra și el o creștere (sold conjunctural +20%). și numărul salariilor din domeniu ar urma să crească, iar odată cu el și creșterea preţurilor de vânzare cu amănuntul, (sold conjunctural +55%), arată INS.

În același timp, estimările din luna mai, mai arată că o creștere moderată va fi înregistrată și în cererea de servicii în următoarele trei luni de zile, (sold conjunctural +10%).

Totodată, managerii mai estimează și o stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +5%). În ceea ce privește preţurile de vânzare sau de facturare ale prestațiilor, conform surselor citate, acestea vor avea la rândul lor o tendință de creștere cu un sold conjunctural +29%.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata