În SUA, democrații au abținut 51 de mandate, pe când republicanii 49

38

Partidul președintelui american Joe Biden a câștigat încă un mandat în Senatul din SUA. Democrații au obținut 51 de mandate, câștigând cursa în favoarea republicanilor, care au obținut 49 de mandate în camera superioară din Congres.

Astfel, partidul șefului statului american Joe Biden a câştigat, marţi, 6 decembrie, un nou mandat în Senatul american, după ce a fost înregistrată victoria candidatului democrat, Raphael Warnock, în Georgia, potrivit proiecţiilor media, a relatat AFP.

Senatorul încă în exerciţiu a câştigat împotriva candidatului protejat de Donald Trump, republicanul Herschel Walker. Această victorie întăreşte majoritatea fragilă a democraţilor în camera superioară a Congresului, permiţându-le să exercite o influenţă mai mare în comisiile parlamentare cu un rol esențial.

Concret, cu un număr de 51 de mandate în favoarea democraţilor, faţă de 49 pentru republicani, se limitează semnificativ influenţa unui senator democrat moderat, Joe Manchin. Acesta este adversar al mai multor proiecte majore ale administraţiei Joe Biden.

Partidul Republican a obţinut 207 locuri în Camera Reprezentanţilor

La începutul lunii noiembrie au avut loc alegeri legislative în SUA. Postul american ABC News a relatat că Partidul Republican a obţinut 207 locuri în Camera Reprezentanţilor, iar Partidul Democrat – 188.

Așadar, Partidul Republican se apropie de majoritatea simplă, care reprezintă un nivel de 218 locuri. Alte proiecţii, prezentate de Politico.com, au arătat faptul că Partidul Republican a atins 199 de locuri în Camera Reprezentanţilor, în timp ce Partidul Democrat au ajuns la nivelul de 172 de locuri.

În același timp, în cursele pentru funcțiile de guvernatori, republicani au înregistrat deja 24 de victorii, potrivit proiecţiilor electorale, iar democraţii – 21. Situaţia poate evolua pe măsură ce vor fi anunţate noi rezultate.

Ce spun sondajele despre cel de-al doilea mandat al președintelui Joe Biden la conducerea SUA?

În contextul sondajelor realizate de Edison Research, acestea au arătat că mai mult de două treimi dintre alegătorii care au votat marţi pentru candidaţii la Camera Reprezentanţilor nu doresc ca preşedintele Joe Biden să mai candideze pentru un mandat în 2024, a relatat CNN.

Mai mult de 7 din 10 alegători independenţi şi aproximativ 9 din 10 alegători republicani au spus că nu doresc ca Biden să participe la cursa prezidenţială din 2024. În ceea ce-i priveşte pe alegătorii democraţi, mai puţin de 6 din 10 consideră că acesta ar trebui să candideze.

În continuare, aproape 6 din 10 alegători independenţi au o părere nefavorabilă despre Biden şi aproximativ același număr de alegători dezaprobă activitatea președintelui american. Doar 1 din 10 alegători democraţi au o părere nefavorabilă despre Joe Biden şi ceva mai mulţi dezaprobă activitatea sa în calitate de șef al statului.

Respectiv, în ceea ce-i priveşte pe republicani, părerea lor este aproape unanimă: mai mult de 9 din 10 alegători republicani au o părere nefavorabilă despre Joe Biden şi dezaprobă activitatea acestuia.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro