Initiativa globală pentru redirecţionarea a trilioane de dolari către obiectivele de dezvoltare durabilă

19

În prezent, 60 de directori financiari din cadrul Global Compact CFO Taskforce al ONU şi-au luat angajamentul de a investi 500 de miliarde de dolari americani, în următorii cinci ani, pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) şi de a aloca aproape 50% din totalul finanţării corporative către performanţa în materie de sustenabilitate, cu obiectivul de a emite noi instrumente de finanţare durabilă, obligaţiuni asociate obiectivelor de sustenabilitate.

În cadrul celei de-a 76-a Adunări Generale  ONU, Alberto De Paoli, CFO Enel, a participat luni, la lansarea iniţiativei globale privind ODD aparţinând Global Compact CFO Taskforce al ONU din cadrul Global Compact Uniting Business LIVE a ONU.

Astfel, „Directorii financiari s-au reunit în cadrul evenimentului ‘Financing a Sustainable Future – CFO Insights’ al ONU şi au anunţat angajamentul de a investi împreună 500 de miliarde de dolari americani în următorii cinci ani în Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD) şi de a aloca aproape 50% din totalul finanţării corporative către performanţa în materie de sustenabilitate, cu obiectivul de a emite noi instrumente de finanţare durabilă, inclusiv obligaţiuni asociate obiectivelor de sustenabilitate”, a informat Grupul Enel.

Scopul principal al acestor angajamente financiare preliminarii, au perspectiva de a creşte şi mai mult, pe măsură ce Global Compact CFO Taskforce al ONU va căuta să recruteze sute de companii membre ale Global Compact a ONU pentru a creşte radical volumul investiţiilor corporative aliniate la obiectivele şi rezultatele privind sustenabilitatea.

În opinia sa, „Prin acest angajament am marcat un moment important într-o călătorie care a început în decembrie 2019, când un mic grup de directori financiari a început să lucreze împreună pentru o viziune de stimulare a integrării sustenabilităţii în operaţiunile de afaceri. Acum, ne propunem să creştem şi mai mult gradul de conştientizare şi să contribuim la crearea mediului necesar pentru a atrage mai mult capital către dezvoltarea sustenabilă”, a declarat Alberto De Paoli, CFO Enel şi Co-preşedinte al CFO Taskforce.

În contextul financiar, dacă va avea succes, o astfel de mişcare globală a directorilor financiari şi a corporaţiilor din care fac parte ar putea atrage investiţii în valoare de trilioane de dolari în sprijinul obiectivelor de dezvoltare durabilă, în domenii precum infrastructura sustenabilă, energie regenerabilă, alimentare cu apă, sănătate, alimentaţie şi agricultură, probleme de gen şi condiţii decente de muncă.

Pentru a stimula angajamentul unei finanţări de miliarde sau chiar trilioane a ODD, Global Compact CFO Taskforce al ONU a creat un cadru cuprinzător de management şi guvernanţă, „Principiile CFO pentru Finanţare şi Investiţii Integrate în ODD”.

Aşadar, Global Compact CFO Taskforce al ONU (cfotaskforce.org) a fost înfiinţat de către Global Compact al ONU în decembrie 2019, alături de un grup restrâns de directori financiari de top, pentru a dezvolta activitatea Platformei de Acţiune pentru Inovaţie Financiară în ODD.

Scopul său este de a inspira o nouă valenţă a rolului directorilor financiari ca arhitecţi ai creării de valoare durabilă pe termen lung prin a atrage atenţia cu privire la impactul de transformare al finanţării corporative pe pieţele financiare, în economia globală şi în societate în ansamblu.

De asemenea, aspiră să creeze o piaţă pentru investiţiile şi finanţarea corporativă a ODD, care să fie suficient de diversă şi de transparentă pentru a canaliza miliarde de dolari din investiţiile financiare către soluţii eficiente din sectorul privat pentru obiectivele de dezvoltare durabilă.

Grupul operativ al CFO pune la dispoziţia directorilor financiari o platformă pentru a împărtăşi idei, a dezvolta noi concepte şi cadre de lucru şi a oferi recomandări pentru deblocarea capitalului privat şi crearea unei pieţe pentru investiţiile în ODD.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News