INS: Se înregistrează o scădere la producţia industrială în prima parte din acest an

18

În România, producţia industrială a înregistrat o scădere în perioada 1 ianuarie – 31 martie 2022, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Această informaţie a venit, vineri, de Institutul Național de Statistică, care a oferit o serie de cifre în acest sens.

Astfel, producţia industrială a scăzut cu 0,2% ca serie brută şi cu 1,7% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada 1 ianuarie – 31 martie 2022, comparativ cu perioada similară a anului trecut, a anunţat INS.

Din datele INS reiese, în primele trei luni ale anului în curs, comparativ cu acelaşi interval din 2021, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 0,2%, ca efect al scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-5,4%) şi industriei extractive (-0,7%). Industria prelucrătoare a crescut cu 0,8%.

La producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada menţionată, a fost mai mică cu 1,7%, din cauza scăderilor înregistrate în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-4,6%) şi industria extractivă (-0,5%). Industria prelucrătoare a crescut cu 0,5%.

Producţia industrială a crescut în luna martie 2022

În luna martie 2022, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna precedentă cu 10,6%, ca efect al creşterilor înregistrate de cele trei sectoare industriale: industria extractivă (+12,8%), industria prelucrătoare (+11,8%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+3,1%), a arătat INS.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mică faţă de luna precedentă cu 0,7%. Industria prelucrătoare a scăzut cu 1,6%, în timp ce industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au crescut cu 1,2%, respectiv cu 1,0%.

Datele INS: Care este diferența față de anul trecut

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a fost mai mică cu 1,6%, din cauza scăderilor înregistrate în cele trei sectoare industriale: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-9,0%), industria extractivă (-2,4%) şi industria prelucrătoare (-0,2%).

În concluzie, producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 3,9%, ca urmare a scăderilor înregistrate de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-8,6%), industria extractivă (-2,5%) şi industria prelucrătoare

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata