Investitorii înlătură datoria corporativă, împingând unele randamente reale sub zero

5

Mai multe obligațiuni corporative din SUA plătesc randamente negative ajustate la inflație, deoarece așteptările ca ratele dobânzii să rămână aproape de minimele istorice trimit investitorii care caută plăți mai mari pentru active mai riscante.

Indicele corporativ ICE BofA din SUA pentru obligațiuni cu scadență în cinci până la șapte ani MERC3A0, de exemplu, plătește randamente reale negative pentru prima dată din 2013.

Și obligațiunile emise de Apple Inc (AAPL.O) în august, cu scadență în 10 ani 037833DY3 =, au obținut doar 1,16% începând de miercuri, comparativ cu inflația preconizată de 1,72% pe an în perioada respectivă.

Motivul este că investitorii se îndreaptă spre o datorie cu un nivel mai scăzut, așteptându-se ca Rezerva Federală să mențină randamentele Trezoreriei pe termen scurt și intermediar la niveluri inferioare de ani de zile, în timp ce se confruntă cu consecințele economice ale pandemiei coronavirusului.

Randamentele obligațiunilor se deplasează invers față de preț. Această perspectivă a fost consolidată săptămâna trecută, când președintele Jerome Powell a spus că Fed va permite perioade de inflație mai mari, înainte de a crește ratele.

În timp ce randamentele datoriilor corporative cu o perioadă mai scurtă de timp sunt la niveluri minime din toate timpurile – măsurate de indicele corporativ american ICE BofA cu un an și trei ani, MERC1A0 – ele în continuare depășesc așteptările investitorilor la trezorerii cu scadențe similare.

„Când Fed își scade ratele dobânzii, într-adevăr îi forțează pe investitori să își asume riscuri”, a spus Eric Souza, senior manager de portofoliu la SVB Asset Management.

„Creditele de investiții și valorile mobiliare susținute de active reprezintă locul în care ați putea începe să obțineți acest randament net pozitiv.”

„Continuați, riscați mai mult, pentru că vom controla curba randamentului și a creditului de aici.”

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata