Josep Borell: Vladimir Putin trebuie luat în serios

28

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a acordat un interviu pentru presa britanică, în cadrul căruia spune că președintele Vladimir Putin trebuie luat în serios, referindu-se, de fapt, la amenințarea cu arme nucleare.

 Josep Borell: Este vorba despre un moment periculos

În opinia sa, şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că amenințările președintelui rus Vladimir Putin pe tema folosirii armelor nucleare sunt grave.

În acest sens, Borrell a spus că războiul rus din Ucraina a ajuns într-un moment periculos, având în vedere că, după șapte luni de la invazie, armata rusă întâmpină greutăți.

Astfel, „Cu siguranță, este vorba despre un moment periculos din cauză că armata rusă a fost înghesuită într-un colț, iar reacția lui Putin – amenințând să folosească arme nucleare – este una foarte proastă”, a spus Borrell.

În ultimele săptămâni, armata rusă s-a văzut silită să dea înapoi, având în vedere că forțele ucrainene au lansat o contraofensivă în regiunea Harkov. Sâmbătă, Ministerul britanic al Apărării a declarat că șefii armatei ruse au devenit ”tot mai îngrijorați” de greutățile întâmpinate pe câmpul de luptă.

Mobilizarea a sute de mii de oameni

La rândul ei, Moscova a ordonat mobilizarea a 300.000 de rezerviști, iar, miercuri, în cursul unei alocuțiuni televizate, Putin a lansat spectrul folosirii armelor nucleare.

Concret, Fără îndoială că, pentru a apăra Rusia și poporul nostru, vom folosi toate armele pe care le avem la dispoziție”, a spus Putin. „Asta nu e o cacealma”.

În acest context, „Dacă oamenii spun că nu e o cacealma, trebuie să îi iei în serios”, a declarat Borrell sâmbătă, la BBC.

Urmările vor fi grave

În contextul nuclear, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Moscova știe că „urmările vor fi grave” dacă în Ucraina se va folosi armament nuclear. „Eventualitatea oricăror arme nucleare este încă redusă, dar consecințele potențiale sunt foarte mari, așa că noi trebuie să luăm lucrurile în serios”, a declarat Stoltenberg la CNN.

Aşadar, din estimări, Rusia ar deține aproape 5977 de focoase nucleare – cele mai multe din lume după SUA, potrivit estimărilor Federației Oamenilor de Știință Americani, notează Politico.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata