Klaus Iohannis: România este un stat puternic pentru că are o societate civilă puternică

64

În cadrul ediţiei a XX-a a Galei Societății Civile, preşedintele ţării Klaus Iohannis a spus că „România este un stat puternic pentru că are o societate civilă puternică. Societatea civilă s-a mobilizat exemplar şi a impresionat întreaga lume”.

Astfel, cu ocazia celei de-a XX-a ediție a Galei Societății Civile, Klaus Iohannis i-a felicitat pe reprezentanţii societăţii civile pentru implicarea în proiectele care au schimbat vieţile oamenilor în ultimii 20 de ani şi care au gestionat situaţiile de urgență din ultimii ani, precum pandemia provocată de coronavirus și criza refugiaţilor de război din Ucraina. Mesajul său a fost transmis de către consilierul de stat Cătălina Galer.

În plus, Klaus Iohannis a spus, totodată, că societatea civilă este cea mai apropiată de comunităţile locale, înțelegând nevoile individuale ale cetăţenilor români şi problemele cu care aceştia se confruntă zilnic. În plus, organizaţiile societăţii civile joacă un rol esenţial în a oferi grupurilor vulnerabile din România posibilitatea de a se dezvolta, răspunzând anumitor nevoi particulare, asigurând complementaritate acţiunilor statului şi reducând posibile discrepanţe în zonele în care eforturile guvernamentale sunt insuficiente.

Klaus Iohannis, mulțumit de activitatea societății civile din România

În afirmaţiile sale, „Vă felicit pentru că, timp de 20 de ani, aţi promovat permanent eforturile sectorului neguvernamental, astfel încât iniţiativele cu impact major au putut fi mai bine cunoscute de români. Sunt de apreciat preocuparea de a găsi mereu soluţii pentru a ajuta şi implicarea, dedicarea şi profesionalismul cu care derulaţi proiecte care schimbă vieţi.

Dumneavoastră, deşi aţi fost direct afectaţi de aceste perioade dificile, aţi găsit resurse pentru a merge mai departe şi pentru a le fi de folos în continuare celor aflaţi în nevoie. Pandemia de COVID-19 a adus multe schimbări şi noi provocări în sectorul asociativ. Cu toate acestea, v-aţi adaptat rapid, aţi regândit modul de lucru şi aţi acţionat imediat pentru sprijinirea celor vulnerabili.

Când societatea noastră a avut cea mai mare nevoie, aţi reuşit să sprijiniţi personalul medical şi să oferiţi asistenţa necesară vârstnicilor şi persoanelor aflate în situaţii de risc. Sunt remarcabile şi proiectele realizate pentru asigurarea accesului la educaţie al copiilor afectaţi de restricţii”, a declarat președintele României.

România este un stat puternic pentru că are o societate civilă puternică

În felicitările sale, „Societatea civilă s-a mobilizat exemplar şi a impresionat întreaga lume prin eforturile substanţiale de a-i ajuta pe refugiaţii veniţi din ţara vecină. De şapte luni, un număr semnificativ de reprezentanţi şi voluntari ai organizaţiilor asistă persoanele care au trecut graniţa în căutarea siguranţei, oferind ajutor în regim de urgenţă, precum şi sprijin pe termen mediu şi lung. Sunt profund recunoscător pentru munca pe care aţi depus-o în sprijinul celor mai vulnerabili şi pentru dezvoltarea şi modernizarea societăţii noastre.

România este un stat puternic pentru că are o societate civilă puternică! Eforturile dumneavoastră vă sunt recunoscute şi premiate în această seară pentru că, indiferent de context, aţi luptat pentru drepturile, libertatea şi demnitatea celor din jurul vostru. Societatea civilă este catalizatorul schimbării, având forţa incredibilă de a dezvolta comunităţile, de a creşte participarea şi implicarea civică, precum şi gradul de coeziune socială, dar şi de a responsabiliza autorităţile publice şi sectorul privat”, a adăugat Klaus Iohannis.

Sursa: Capital.ro