Klaus Iohannis: „Schengen nu este nici despre resurse, nici despre alte lucruri. Este despre criterii tehnice care trebuie îndeplinite

42

În Parlamentul European, în această săptămână, au avut loc dezbateri cu privire la aderarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen, state care de ani buni întrunesc condițiile de aderare la zona liberă de circulație. Președintele României, Klaus Iohannis, a reiterat viziunea României cu privire la aderarea celor două state menționate și a Croației la Spațiul Schengen.

În opinia sa, Securitatea Europei și controlul asupra fluxul de cetățeni care vine din afară ar aduce valoare adăugată dacă România, Bulgaria și Croația ar fi cooptate în Spațiul Schengen, a spus președintele Klaus Iohannis. Acesta a precizat că Mark Rutte vine în România să viziteze trupele olandeze.

Astfel, „Schengen nu este nici despre resurse, nici despre alte lucruri. Este despre criterii tehnice care trebuie îndeplinite, în special pe controlul la graniță, controlul migrației și așa mai departe. Noi îndeplinim din 2011 toate condițiile tehnice. Acest lucru a fost verificat și răsverificat. Între timp suntem, efectiv, de facto, parte într-o serie de programe și proceruti aferente Schengen și ne facem treaba foarte bine acolo.

Însă, în afară de asta, dacă vorbim de solidaritate și unitate în Europa, trebuie să existe și între noi. Atunci, părerea noastră, e că toate formate care ne aduc împreună trebuie finalizate. Formatul Schengen permite circulația liberă a persoanelor și cred că e important și pentru români să se considere și ei europeni cu drepturi depline.”, a declarat Klaus Iohannis.

Premierul Mark Rutte vine săptămâna viitoare să viziteze trupele olandeze care sunt staționate la Cincu

În plus, şeful statului a evidențiat faptul că România, Bulgaria și Croația așteaptă cooptarea în Spațiul Schengen.

Astfel, „Eu, personal, sunt convins că securitatea Europei și controlul asupra mișcărilor persoanelor care vin din afară ar fi mult îmbunătățit dacă România, Bulgaria și Croația ar fi cooptate în Spațiul Schengen.

Acum, în aceste zile, am oferit posibilitatea unor experți să vină să mai verifice încă o dată să fie toată lumea asigurată că sunt în regulă. Premierul Rutte vine săptămâna viitoare să viziteze trupele olandeze care sunt staționate la Cincu”, a precizat președintele Iohannis.

Președinția cehă a Consiliului UE consideră că Bulgaria și România merită să fie în Schengen!

Aşadar, „Preşedinţia cehă a Consiliului UE consideră că procedura în curs de completare a extinderii Spaţiului Schengen este un element central care lipseşte. Bulgaria şi România au îndeplinit condiţiile necesare astfel încât Consiliul UE să poată discuta ridicarea controalelor la frontierele interne. În acest context, Preşedinţia cehă a Consiliului UE este angajată să obţină progrese astfel încât să permită Bulgariei şi României să devină membre cu drepturi depline ale Spaţiului Schengen.

Mai concret, Preşedinţia cehă a Consiliului lucrează în sensul obţinerii deciziilor necesare ale Consiliului prin unanimitate la reuniunea din decembrie. În acest sens, discutăm cu statele membre pentru a pregăti terenul pentru o discuţie substanţială asupra ridicării controalelor la frontierele interne cu Bulgaria şi România.

În eforturile noastre de a asigura susţinerea în unanimitate în Consiliu, Preşedinţia a facilitat vizitele experţilor în Bulgaria şi România săptămâna viitoare, în coordonare cu reprezentanţii Comisiei Europene”, a declarat Mikuláš Bek, ministrul Afacerilor Europene din Cehia, ţară care exercită Preşedinţia semestrială a Consiliului UE.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro