Klaus Iohannis: „Trebuie să evităm să risipim energia”

20

În situaţia din România, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că în ţara noastră, nu va exista o raționalizare a energiei, dar „trebuie să evităm să risipim energia”. În ceea ce privește problema alimentelor șeful statului crede că nu ne vom confrunta cu o criză alimentară, dar o creștere a prețurilor este posibilă.

Astfel, preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că trebuie evitată risipa de energie. De asemenea, chiar dacă vor exista creşteri de preţuri la unele produse, România nu se va confrunta cu o criză a alimentelor, a mai spus Iohannis.

Trebuie să evităm să risipim energia

În afirmaţiile sale, „Cred că a face economie într-o vreme în care criza energetică este evidentă, probleme în care ne dorim tranziţia verde, lucrurile sunt (…) destul de simple, trebuie să evităm să risipim energia. Când plecăm de acasă putem să permitem ca locuinţa să fie un pic mai rece, dacă plecăm putem să stingem lumina, dacă nu este nevoie să folosim anumite aparate electrice ele pot fi fără probleme scoase din priză şi aşa mai departe.

Am mai spus-o şi cred că este bine să o repet: Nu ne dorim şi nu se va întâmpla ca românii să stea în frig, nu se va întâmpla să li se stingă lumina cum se spune, dar este un lucru natural şi foarte potrivit, foarte bun, etic, corect, în semn de solidaritate, să facem economii rezonabile acolo unde putem fiecare acasă şi toate aceste lucruri pe care le-am enumerat le practic şi eu la mine acasă”, a spus şeful statului.

Nu va exista o raţionalizare la energie

Preşedintele  a mai spus că în România nu va exista o raţionalizare la energie.

Astfel, „La noi, din istoria recentă venind, nevoia de raţionalizare automat induce teamă sau poate chiar panică, fiindcă unii dintre noi am trăit vremuri cu aşa numita raţionalizare. Nu va exista aşa ceva, dar este un lucru bun şi este corect şi cred că pot să o spun şi când am fost profesor de fizică am recomandat elevilor să economisească raţional.

A trăi raţional nu are nimic de-a face cu raţionalizarea energiei sau raţionalizarea alimentelor în sens negativ. Nu risipim. Asta este soluţia cea mai potrivită. Asta se referă şi la instituţii publice.

Este foarte uşor într-o instituţie publică să se stingă toate luminile noaptea când nu lucrează nimeni, cum este absolut posibil ca iarna, când toată lumea lucrează în birouri, să nu fie 27 de grade, ci poate 21 sau 22. Acestea sunt lucrurile pe care le ţintesc eu. Să nu risipim, asta înseamnă a economisi eficient. Sunt şi tehnologii moderne”, a afirmat Iohannis.

Nu vom avea o criză alimentară

În ceea ce privește situația alimentelor, președintele a spus că România și Europa nu se va confrunta cu o criză alimentară, dar o creștere a prețurilor este posibilă.

În contextul alimentar, „Nu cred că în România vom avea o criză alimentară şi nu cred că undeva în Europa vom avea o criză alimentară. Vom avea, este posibil, din păcate, o creştere la preţurile unor alimente”, a declarat, marţi seară, la New York.

În opinia preşedintelui, românii nu trebuie să aibă semne de întrebare în legătură cu disponibilitatea unor alimente.

„Pentru români nu trebuie să apară semne de întrebare, nu vom avea în România o criză alimentară, nu vom raţionaliza alimentele, dar Guvernul va trebui să se străduie foarte mult pentru a ţine preţurile la un nivel pe care românii şi-l pot permite”, a mai transmis preşedintele.

Aşadar, preşedintele Klaus Iohannis conduce delegaţia României care participă, marţi şi miercuri, la New York, la segmentul la nivel înalt al celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).

Vizita şefului statului în Statele Unite ale Americii va include şi o deplasare la San Francisco (California), joi şi vineri.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata