Klaus Iohannis va participa astăzi la Summitul Consiliului European şi la Summitul Euro în format extins, ce vor avea loc la Bruxelles

Președintele României, Klaus Iohannis, va participa astăzi, 23 iunie 2022, la Summitul Consiliului European şi la Summitul Euro în format extins, ce vor avea loc la Bruxelles. Aceste evenimente vor reuni liderii statelor din Uniunea Europeană şi liderii statelor din Balcanii de Vest.

Klaus Iohannis participă astăzi la Summitul Consiliului European

În această reuniune a liderilor statelor din Uniunea Europeană şi Balcanii de Vest, se va constitui o oportunitate de reafirmare a sprijinului acordat de UE pentru ancorarea europeană a Balcanilor de Vest, dar și pentru avansarea şi consolidarea procesului de extindere în baza criteriilor stabilite.

De asemenea, reuniunea respectivă va fi dedicată unui schimb de vederi cu partenerii din regiune pentru a identifica modalităţile concrete de stimulare a proceselor de reformă şi a procesului de întărire a cooperării în domenii cheie de interes comun, cu scopul consolidării rezilienţei.

În agenda Consiliului European, desfășurată joi și vineri la Bruxelles, include o dezbatere strategică privind:

  • definirea relaţiilor Uniunii Europene cu partenerii săi din Europa;
  • situaţia actuală din Ucraina, din perspectiva evoluţiilor de securitate şi a sprijinului acordat de către Uniunea Europeană pe multiple planuri;
  • cererile de aderare la Uniunea Europeană ale Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei, în contextul publicării opiniilor Comisiei Europene;
  • rezultatele conferinţei privind viitorul Europei şi etapele următoare;

Astfel, „Reuniunea liderilor din Uniunea Europeană și Balcanii de Vest va constitui o oportunitate de reafirmare, în actualul context geopolitic, a sprijinului liderilor Uniunii Europene pentru ancorarea europeană a Balcanilor de Vest și pentru avansarea și consolidarea procesului de extindere în baza criteriilor stabilite.

Totodată, reuniunea va fi dedicată unui schimb de vederi cu partenerii din regiune pentru identificarea modalităților concrete de stimulare a proceselor de reformă și de întărire a cooperării în domenii cheie de interes comun, cu scopul consolidării rezilienței”, potrivit comunicatului de presă”, a transmis joi Administrația Prezidențială.

Comisia Europeană le cere liderilor statelor din UE să îi acorde Ucrainei statutul de țară candidată

În cadrul acestei reununi, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le-a transmis liderilor europeni „să fie la înălţime” la Summitul Consiliului European și să acorde Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de state candidate la UE.

În opinia sa, „Revine acum Consiliului European să ia o decizie şi să se arate la înălţimea responsabilităţii istorice care ţine de noi”, a declarat Ursula von der Leyen în faţa Parlamentului European, reunit într-o mini-sesiune la Bruxelles.

Concret, la Summitul Euro în format extins vor fi abordate situaţia economică din Uniunea Europeană şi evoluţiile în ceea ce priveşte Uniunea Bancară şi pieţele de capital.

Klaus IohannisreuniuneSummitul Euro
Comentarii (0)
Adaugă comentariu