La ce nivel a ajuns inflaţia în zona euro în prima lună a acestui an?

18

În prezent, presiunea asupra Băncii Centrale Europene (BCE) este tot mai mare pentru a acţiona prin intermediul politicii monetare, notează CNBC, potrivit News.ro.

Specialiştii estimează o scădere a inflaţiei la 4,4%, însă realitatea a indicat o inflaţie pentru luna ianuarie, la nivelul celor 16 ţări care împart moneda euro, de 5,1%.

În contextul socio-financiar, în luna decembrie 2021, inflaţia s-a situat la nivelul de 5%.

În urma datelor prezentate miercuri de Eurostat (Oficiul European de Statistică), moneda unică europeană a atins un maxim al sesiunii de 1,1309 dolari/unitate.

Ce mutare va face acum Banca Centrală Europeană?

Consiliul guvernatorilor BCE se va întruni săptămâna aceasta, iar un anunţ privind politica monetară este aşteptat pentru joi după-amiază.

BCE se va concentra acum pe inflaţie, riscurile geopolitice, recenta creştere a randamentelor obligaţiunilor şi implicaţiile acesteia asupra condiţiilor de finanţare.

Este important de văzut cum va putea fi stabilită în regiune politica monetară independentă, într-o perioadă în care băncile precum Rezerva Federală a SUA intră într-un ciclu de înăsprire puternică.

Christine Lagarde nu pare a fi o adeptă a creşterii dobânzilor în 2022

Anterior, preşedintele BCE Christine Lagarde, afirma că o creştere a dobânzilor este ”foarte puţin probabilă” în anul 2022.

Astfel, “Inflaţia continuă să surprindă cu un nivel ridicat, Rezerva Federală a SUA pare să crească dobânzile de până la şase ori în acest an, începând cu 16 martie.

În opinia sa,” În acest context, dezbaterea de la Banca Centrală Europeană va deveni probabil şi mai controversată decât înainte”, afirmă economistul şef al Berenberg Bank, Holger Schmieding.

Impactul tensiunilor din estul Europei asupra deciziilor BCE

În Europa, deciziile BCE ar putea fi influenţate şi de tensiunile dintre Ucraina şi Rusia.

Aşadar, “Dacă tensiunile se adâncesc, ducând la întreruperi în aprovizionarea cu energie către Europa, ne aşteptăm ca BCE să devină din ce în ce mai conciliantă, concentrându-se pe impactul creşterii economice şi al stabilităţii financiare, în ciuda probabilităţii unei inflaţii energetice mai mari pe termen scurt”, spune şi Anatoli Annenkov, analist la Societe Generale.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News