Lobby-ul afacerilor americane solicită Chinei să joace corect și avertizează asupra pericolului de boicot al consumatorilor

China ar trebui să-și pună în aplicare angajamentele privind egalitatea de tratament pentru afacerile străine și să abandoneze orientările „implicite” pentru a înlocui produsele străine cu alternative interne, a declarat marți Camera de Comerț Americană din China.

Într-o carte albă anuală, camera, cunoscută și sub numele de AmCham, care reprezintă 900 de companii, a cerut și Statelor Unite și Chinei să comunice mai mult și să coopereze în ceea ce privește schimbările climatice și sănătatea publică.

Relația dintre cele mai mari două economii ale lumii s-a deteriorat rapid în ultimii ani, din cauza unor probleme, de la comerț până la răspunsul Chinei la COVID-19.

Când legăturile se înrăutățesc, firmele americane văd o implementare mai slabă a reglementărilor care promit un tratament egal pentru afacerile străine, afectând aprobările proiectelor de investiții și accesul pe piață, a declarat Greg Gilligan, președintele AmCham China.
„Considerăm că oficialii locali reacționează la nivelurile de tensiune din relație și doar iau calea mai sigură, care este aceea de a oferi preferință industriei interne”, a spus el, vorbind marți la o conferință de presă.

Companiile americane erau, de asemenea, „îngrijorate pe bună dreptate” de posibilitatea boicotării consumatorilor în China și trebuiau să facă planuri de scenariu pentru aceasta, a spus el.

În martie, H&M-ul suedez și alte mărci străine s-au întâlnit cu o reacție furioasă online și au boicotat după ce și-au exprimat îngrijorarea cu privire la munca forțată în regiunea Chinei de vestul Xinjiang.

Companiile străine din China s-au plâns de mult timp de accesul limitat la piață, procesele de reglementare opace, favorizarea campionilor interni și a companiilor de stat și a slăbiciunii în protecția proprietății intelectuale.
Beijingul a spus în repetate rânduri că tratează în mod egal firmele străine și interne și salută investițiile străine. Între timp, guvernul încearcă să stimuleze inovația internă și să reducă dependența de tehnologie și piețe străine.

Legislația care promite un tratament egal pentru companiile străine și interne este pusă în aplicare doar în mod neuniform, a declarat ziarul, care a cerut, de asemenea, deschiderea sectoarelor emergente precum cloud computingul către companiile străine.

„Guvernul ar trebui să abandoneze utilizarea îndrumărilor implicite, nepublicate sau interne pentru a înlocui produsele / serviciile din SUA sau alte produse / servicii străine cu echivalente produse la nivel național”, a spus acesta.

Președintele SUA, Joe Biden, spune că, competiția cu China este cea mai mare provocare de politică externă cu care se confruntă Statele Unite. Democrații și republicanii, deopotrivă, s-au îndreptat spre o linie mai grea asupra Beijingului.
Tensiunile SUA-China au fost văzute ca o provocare pentru a face afaceri în China pentru 78% dintre companiile chestionate de AmCham, potrivit unui sondaj publicat în martie.

Reprezentanta comercială a SUA, Katherine Tai, a declarat săptămâna trecută că se așteaptă să se angajeze „pe termen scurt” cu oficialii chinezi pentru a evalua implementarea acordului comercial de fază 1 dintre cele două țări, cu rezultatul de a influența soarta tarifelor punitive ale Washingtonului asupra Beijingului.

Tai și alți oficiali înalți ai administrației Biden efectuează o revizuire de sus în jos a politicii comerciale SUA-China. Trump a lansat un război tarifar între cele mai mari două economii ale lumii în 2018. Washingtonul și Beijingul au semnat acordul comercial de fază 1 în ianuarie 2020.

Pactul, care expiră la sfârșitul anului 2021, a cerut Chinei să crească achizițiile de exporturi din SUA cu 200 de miliarde de dolari pe parcursul a doi ani – o țintă pe care Beijingul o urmărește cu mult în urmă, parțial din cauza pandemiei de coronavirus.

China s-a angajat, de asemenea, să întărească protecția proprietății intelectuale și să îmbunătățească accesul biotehnologiei agricole și serviciilor financiare pentru firmele americane.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata