Mai multe firme chineze listate în SUA, sunt investigate pe motive de securitate cibernetică

16

Luni 5 iulie din acest an, gigantul chinez de ride-sharing Didi Global Inc a avertizat că decizia autorităţilor de reglementare de la Beijing, de a elimina aplicaţia sa din magazinele de aplicaţii din China, i-ar putea afecta veniturile, în timp ce alte firme chineze listate recent în SUA sunt investigate pe motive de securitate cibernetică, transmite Reuters.

Prin decizia de duminică, a Administraţiei Spaţiului Cibernetic al Chinei (CAC) de a ordona magazinelor de aplicaţii să nu mai ofere aplicaţia Didi deoarece aceasta, ar fi colectat ilegal datele personale ale utilizatorilor.

Această decizie vine la doar două zile după anunţarea unei investigaţii asupra companiei şi la mai puţin de o săptămână de când firma a debutat la Bursa de la New York.

În plus, vine în urma extinderii presiunilor asupra firmelor interne de tehnologie de către autorităţile chineze de reglementare, care verifică comportamentul anticoncurenţial şi securitatea datelor.

În contextul bursier, verificarea a început la finalul anului trecut, după ce, în noiembrie 2020, Bursa din Shanghai a suspendat Oferta Publică Iniţială a Ant Group Co Ltd pe platforma sa STAR Market, care fusese iniţial stabilită pentru 5 noiembrie. Conform comunicatului operatorului bursier chinez, listarea companiei fintech Ant a fost oprită din cauza incapacităţii grupului de a îndeplini noile condiţii stabilite de autorităţile de reglementare. După decizia Bursei din Shanghai, Ant a decis să oprească şi listarea la Hong Kong. În urma listării duale, Ant ar fi obţinut aproximativ 37 de miliarde de dolari, iar aceasta ar fi fost cea mai mare Ofertă Publică Iniţială (IPO) din lume, depăşind recordul de 29,4 miliarde de dolari înregistrat anul trecut de gigantul petrolier Saudi Aramco.

„Atât anularea listării Ant, cât şi investigaţia asupra Didi arată că Ofertele Publice Iniţiale pot fi foarte periculoase în China, mărimea companiilor şi anvergura operaţiunilor invitând autorităţile de reglementare să le verifice”, a apreciat Martin Chorzempa, profesor la Peterson Institute for International Economics.

Luni, autorităţile au anunţat că vor investiga firma de recrutare online Zhipin.com şi companiile Huochebang şi Yunmanman, care au fuzionat pentru a forma Full Truck Alliance. Zhipin.com şi Full Truck Alliance s-au listat în SUA luna trecută.

Din aceste cauze, vineri, acţiunile Didi au scăzut cu 5% după anunţul investigaţiei, astfel încât capitalizarea bursieră se ridică la 75 miliarde de dolari.

De asemenea, Luni, acţiunile SoftBank Group Corp, a cărei divizie Vision Fund deţine participaţii atât la Didi, cât şi la Full Truck Alliance, au scăzut cu 5% la Bursa de la Tokyo.

Aşadar, compania Didi a decis să intre pe noi pieţe după ce expansiunea sa pe piaţa din China încetineşte, în condiţiile în care compania este lider de piaţă, după ce în 2016 a reuşit să scoată Uber din China.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News