Managerii companiilor estimează o creștere accentuată a prețurilor în domeniul construcțiilor și comerțului cu amănuntul

Foto: bani.org
42

Institutul Național de Statistică arată că managerii companiilor estimează o creștere accentuată a prețurilor în domeniul construcțiilor și comerțului cu amănuntul până în luna septembrie din acest an.

În estimările manageriilor, se arată o creştere accentuată a preţurilor în construcţii şi comerţul cu amănuntul, până în toamnă, precum şi creşterea activităţii în comerţul cu amănuntul şi o relativă stabilitate a numărului de salariaţi în industria prelucrătoare, construcţii şi servicii, arată datele publicate, joi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Astfel, ”Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă”, arată INS.

Industria prelucrătoare

În cadrul anchetei de conjunctură din luna iulie 2022, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +3%).

Pentru activitatea de fabricare a băuturilor se va înregistra cea mai mare creştere (sold conjunctural +39%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de 0% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere în următoarele trei luni (sold conjunctural +36%).

În construcţii

În contextul estimărilor din luna iulie 2022, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +10%).

Managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +1%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creştere accentuată a acestora (sold conjunctural +52 %).

Comerţul cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de creştere a activităţii economice (sold conjunctural +21%).

Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere (sold conjunctural +20%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, creştere a numărului de salariaţi (sold conjunctural +18%). Managerii societăţilor comerciale estimează creştere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +51%).

Servicii

La acest capitol, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +9%), estimează analiştii.

Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +1%).

Preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere (sold conjunctural +25%).

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata