Materiile prime din Arctica, mări și oceane și chiar asteroizi și solul de pe Lună, sunt acum în atenţia oamenilor

34

O recentă cercetare atrage atenția asupra unui fenomen ieșit din comun produs pe Pământ.

Se naște întrebarea: cât mai rezistă Terra la masa pe care omenirea i-a pus-o ”în spinare”? ceea ce au creat ființele umane pe planeta noastră din 1900 și până astăzi a depășit cantitativ totalitatea organismelor.

În contextul total, masa antropică totală de pe Pământ, în 2020, a ajuns la 1.154 de gigatone, în ultimii o sută douăzeci de ani, întrecând valoarea de 1.120 de gigatone, cât reprezintă ”biomasa globală” (care nu include apa și fluidele), care include oamenii, plantele, animalele, bacteriile și alte organisme vii, potrivit publicației  Visual Capitalist.

În prezent, din biomasa vie, populația umană reprezintă 0,01% din total. În schimb, din masa antropică de 1.154 de gigatone, betonul ocupă 549 de gigatone, cel mai frecvent material de construcție de pe Pământ și a doua cea mai folosită substanță din lume, după apă.

În plus, cărămizile au o masă globală de 92 de gigatone, ele fiind produse în cantitatea de 1.500 de miliarde de bucăți anual, iar 85% din acestea sunt fabricate în Asia. Materialele produse din 1900 și până azi, reprezintă o masă de 366 de gigatone, ele incluzând argila, nisipul și pietrișul.

Mai mult,  39 de gigatone de metale, precum fierul, au fost realizate de oameni, urmate de 65 de gigatone de asfalt, cunoscut și sub numele de bitum. O altă categorie din masa antropică a fost lemnul, care a avut o cantitate totală de 23 de gigatone.

În fiecare an, omenirea extrage aproximativ 90 de miliarde de tone de materii prime de pe Pământ. Rata de acumulare a masei antropice a atins acum 30 de gigatone anual. Aceasta înseamnă că fiecare persoană de pe glob produce mai mult decât greutatea sa corporală, în masă antropică, în fiecare săptămână.

Însă, omenirea continuă să consume resursele naturale ale Pământului într-un ritm alert, dar acestea sunt pe cale de a se epuiza, în mai puțin de 100 de ani. Astfel că cei care prospectează noi resurse de materii prime au explorat noi locuri, precum cele din Arctica, mări și oceane și chiar asteroizi și solul de pe Lună.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News