Mesajul preşedintelui Klaus Iohannis, cu ocazia începerii noului an universitar

20

Preşedintele României Klaus Iohannis a transmis un mesaj pentru studenți, cu prilejul începerii noului an universitar 2022-2023. În acest context, președintele a ținut să sublinieze că autoritățile trebuie să aibă toleranță zero în privința plagiatului.

Astfel, preşedintele a declarat luni, 3 octombrie, că legile educaţiei trebuie să cuprindă prevederi explicite cu privire la prevenirea şi sancţionarea plagiatului. Declarația lui Klaus Iohannis a fost făcută la deschiderea anului universitar de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”.

În afirmaţiile sale, „Dacă actul de creaţie este fructul libertăţii, educaţia este rădăcina din care aceasta creşte şi dă naştere unei societăţi cu oameni verticali, capabili să-şi pună în valoare talentul şi competenţele, atât pentru împlinirea personală, cât şi pentru binele comun.

Din acest motiv, sunt convins că avem nevoie de o reformă profundă a sistemului educaţional, pentru a-l adapta nevoilor secolului XXI şi valorilor europene în care credem. Una dintre aceste valori este integritatea, motiv pentru care îmi doresc o paradigmă radicală, lipsită de echivoc în garantarea integrităţii şi eticii în viaţa academică. Pentru aceasta, avem nevoie de toleranţă zero în privinţa plagiatului, iar noile legi ale educaţiei trebuie să includă prevederi explicite cu privire la prevenirea şi sancţionarea acestui fenomen toxic al mediului educaţional”, a declarat Klaus Iohannis.

În plus, a punctat că „miza în acest sens este însăşi credibilitatea sistemului de învăţământ superior şi a cercetării din România, dar şi viitorul nostru ca societate democratică”.

Astfel, „Trebuie să devină clar că obţinerea unei diplome academice reprezintă o onoare şi este condiţionată exclusiv de un merit real. O Românie educată va trebui să fie o Românie corectă, fără nicio excepţie”, a mai spus Klaus Iohannis.

Totodată, preșesintele a apreciat atitudinea Universităţii de Arhitectură faţă de orice încercări de fraudare.

Mai mult, „Îmi doresc ca aceasta să constituie un exemplu de responsabilitate publică pentru comunitatea academică românească”, a conchis șeful statului.

Mesajul premierului Nicolae Ciucă

La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a spus că schimbările care au loc la nivel global determină adaptarea perspectivelor de viitor la noua realitate.

Aşadar, „Suntem în plin proces de transformare a sistemului românesc de învățământ. Aceasta presupune o viziune responsabilă și asumată la toate nivelurile decizionale, prin care să le oferim copiilor și tinerilor condiții de studiu la standarde performante. Provocarea este ca fiecare să aibă șansa de a-și pune în valoare calitățile în domeniile în care simte că are potențial și, în același timp, să corelăm oferta educațională cu cerințele de pe piața muncii”, a declarat Nicolae Ciucă cu prilejul începerii noului an universitar 2022-2023.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata