Mircea Geoană: „Urmează o săptămână foarte, foarte importantă”, a afirmat acesta despre Consiliul NATO-Rusia

11

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a dezvăluit într-un interviu, pentru EuropaFM care sunt punctele de plecare înaintea consiliului NATO-Rusia.

Astfel,„Intrăm în aceste discuții cu Federația Rusă cu dorința de a crea un climat detensionat”, a precizat Geoană.

În acest sens, în data 10 ianuarie 2022, înalți reprezentanți ai Rusiei și ai SUA discută, la Geneva, despre tensiunile în creștere dintre cele două părți, după ce, la finalul anului trecut, Federația a trimis la granița cu Ucraina noi forțe militare, iar țara vecină se teme că va fi invadată.

Apoi, în data de 12 ianuarie 2022, la Bruxelles, pentru prima dată în ultimii trei ani, Federația și Alianța Nord Atlantică vor relua discuțiile în cadrul Consiliului NATO-Rusia.

Mircea Geoană a explicat pentru EuropaFM că întâlnirea „nu este o negociere” ci un dialog și că NATO intră cu dorința de a detensiona situația.

În opinia sa, “Nu este o negociere. Nu este un for de negociere, este un for de dialog. Intrăm în aceste discuții cu Federația Rusă cu dorința de a crea un climat detensionat. Facem încă o dată un apel la Federația Rusă să își retragă forțele militare din jurul granițelor Ucrainei, iar discuțiile pe care le vom antama nu vor avea consecințe cu privire la viitorul Ucrainei sau viitorul Europei fără implicarea Ucrainei sau a aliaților europeni. De aceea, secretarul general Jens Stoltenberg a convocat pentru luni dimineață Comisia NATO-Ucraina, iar ministerul de externe ucrainean va fi prezent la sediul NATO”, a declarat secretarul general al Alianței.

Mircea Geoană, adaugă că nu acceptă poziţia de forţă avansată de Rusia, în ceea ce privește libertatea unui stat european de a adera la o coaliție sau alta. Dar deocamdată, adaugă oficialul NATO în interviu că nu există consens la nivelul aliaților în privința aderării țării vecine, iar aceasta este o condiție esențială.

Astfel, “În acest moment, nu există un consens în NATO, dar asta nu înseamnă că NATO va abdica de la principiul (care nu este doar al NATO sau al UE, este un principiu la care și Federația Rusă, URSS la vremea respectivă, a achiesat) și anume că, în Europa, țările pot să își aleagă sistemul de alianțe”, a explicat Mircea Geoană în interviul acordat Europa FM.

În contextul socialo-politic, după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea, în 2014, NATO a decis să trimită în Europa de Est trupe occidentale. În viziunea sa, România a insistat și încă insistă ca Aliații să trimită la noi și mai multe trupe.

În acest context, Rusia cere acum, NATO, să-și reducă prezența și activitatea militară în estul Alianței.

Pentru viitor, Mircea Geoană spune că repoziționarea NATO este doar un minim răspuns la ce face Rusia în regiune.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata