Moartea lui Lee stârnește speranța pentru Samsung, dar și pentru dividende mai mari

31

Acțiunile la Samsung Electronics Co Ltd și filiale au crescut luni după moartea președintelui Lee Kun-hee care, a stârnit speranțe pentru vânzările de acțiuni, dividende mai mari și restructurări mult așteptate, au spus analiștii.

Investitorii pariază că imperativele menținerii controlului familiei Lee și plății impozitului pe moșteniri – estimate la aproximativ 10 trilioane de woni (8,9 miliarde de dolari) doar pentru acțiunile listate – vor fi catalizatorul schimbării, deși analiștii sunt împărțiți în ce formă va lua această schimbare.

Acțiunile la Samsung C&T și Samsung Life Insurance au crescut cu 21,2%, respectiv 15,7%, în timp ce acțiunile la Samsung SDS și Samsung Engineering au crescut.

Samsung Electronics – bijuteria din coroana grupului – a tranzacționat cu 0,5%.

Fiul și moștenitorul aparent Jay Y. Lee deține o participație de 17,3% la Samsung C&T, firma deținută de facto, în timp ce regretatul Lee a fost principalul acționar al Samsung Life cu o acțiune de 20,76%.

„Impozitul pe moștenire este scandalos, astfel încât membrii familiei s-ar putea să nu aibă de ales decât să vândă participații în unele firme non-core”, cum ar fi Samsung Life, a declarat analistul NH Investment Securities Kim Dong-yang.

„Este posibil ca Samsung C&T să ia în considerare creșterea dividendelor pentru ca familia să acopere un impozit pe moștenire atât de ridicat”, a spus Jeong Dong-ik, analist KB Securities.

Lee, în vârstă de 78 de ani, a murit duminică, la șase ani după ce a fost internat în spital din cauza unui atac de cord în 2014.

De atunci, Samsung a efectuat o serie de vânzări de mize și restructurare pentru a raționaliza conglomeratul întins și a consolida controlul juniorului Lee.

Investitorii au anticipat multă vreme o nouă schimbare în caz că Lee va muri, sperând să obțină câștiguri din restructurare pentru a consolida controlul de facto al companiei holding Samsung C&T asupra Samsung Electronics, cum ar fi Samsung C&T cumpărând pachetul unei filiale în gigantul tehnologic.

„În acest moment, este dificil să ne așteptăm când Samsung Group va începe cu un proces de restructurare, deoarece Jay Y. Lee se confruntă încă cu încercări, ceea ce face dificilă conducerea grupului să înceapă modificările organizaționale”, a spus el.

Lee se află în două procese pentru fraudă contabilă suspectată și manipulare a prețului acțiunilor, precum și pentru rolul său într-un scandal de luare de mită care a declanșat punerea sub acuzare a fostului președinte sud-coreean Park Geun-hye. Al doilea proces este de așteptat să reia audierile luni. Lee nu este așteptat să participe luni la proces, deoarece directorii Samsung s-au alăturat altor lideri de afaceri și politici pentru a doua zi de servicii funerare pentru tatăl său.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News