NATO se pregătește să desfășoare avioane de supraveghere AWACS la București

Foto: ziua veche
133

Mai multe aeronave sunt programate să sosească, săptămâna viitoare în România şi urmează să sprijine prezența consolidată a Alianței NATO în regiune și să monitorizeze activitatea militară a Rusiei.

NATO  va reloca în România unele dintre avioanele sale de supraveghere staţionate în prezent în Germania, pentru a fi mai aproape de războiul declanşat de Rusia în Ucraina.

Avioanele AWACS vor ajunge săptămâna viitoare în România

Avioanele de supraveghere AWACS (Airborne Warning and Control System) urmează să ajungă marţea viitoare la Bucureşti pentru „a sprijini prezenţa întărită a Alianţei în regiune şi pentru a monitoriza activitatea militară rusă”, a transmis NATO vineri într-un comunicat, după cum transmite DPA, citat de Agerpres.

Avioanele AWACS, care sunt staţionate de obicei la o bază din apropiere de Aachen, în vestul Germaniei, vor fi staţionate la baza Forţelor Aeriene Române de la Otopeni, în apropiere de Bucureşti, la circa 200 kilometri de graniţa cu Ucraina, şi vor rămâne acolo mai multe săptămâni.

În opinia sa, „În contextul în care războiul ilegal al Rusiei din Ucraina continuă să ameninţe pacea şi securitatea în Europa, nu trebuie să existe niciun dubiu în legătură cu hotărârea NATO de a proteja şi apăra fiecare centimetru din teritoriul aliat”, a declarat purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu.

În plus, „Avioanele noastre AWACS pot detecta aeronave de la o distanţă de sute de kilometri, fiind un instrument cheie al poziţiei de descurajare şi de apărare a NATO. Mulţumesc României pentru găzduirea avioanelor, care vor avea o contribuţie importantă la capacitatea noastră de avertizare rapidă”, a adăugat ea.

180 de militari vor mai ajunge la baza de la Otopeni

Totodată, la baza de la Otopeni vor fi trimişi, de asemenea, 180 de militari. Pe de altă parte, NATO nu a precizat câte dintre cele 14 avioane AWACS staţionate în Germania vor fi trimise în România, dar potrivit unor surse militare, citate de DPA, se pare că vor fi desfăşurate trei astfel de aeronave.

În contextul dotărilor, prin sistemul lor de radar, avioanele AWACS pot localiza şi identifica alte aeronave la o distanţă de peste 400 de kilometri. În plus, avioanele pot transmite informaţiile către toate celelalte aeronave aflate în spaţiul aerian şi care sunt echipate corespunzător, ceea ce înseamnă că, teoretic, pot fi folosite ca posturi de comandă zburătoare.

În trecut, aceste avioane au fost desfăşurate în timpul operaţiunilor împotriva grupării teroriste Stat Islamic sau în Afganistan.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online