O contestație a unei firme a acuzat faptul că, un lot de ecografe dintr-o licitație pentru echipamente medicale, organizată de Institutul Național de Neurologie, este cu dedicaţie Citeşte întreaga ştire: Institutul Național de Neurologie, lot cu dedicație pentru Philips în licitație de 40 de milioane de lei, bani europeni

24

Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a acceptat, pe 20 august, o contestație a unei firme care a acuzat faptul că un lot de ecografe dintr-o licitație pentru echipamente medicale, organizată de Institutul Național de Neurologie, este cu dedicație pentru firma Philips.
Astfel, Pe 20 aprilie, anul acesta, Ministerul Fondurilor Europene anunța că pe fondul pandemiei de coronavirus, 10 instituții sanitare din țară (9 spitale și un centru social – n.r.) aveau să primească, în total, 146 de milioane de lei pentru combaterea bolii.

Dintre acestea, de cea mai generoasă finanțare s-a bucurat Institutul Național de Neurologie și Boli Neurovasculare din București – 48 de milioane de lei pentru „cele necesare secției ATI, dar și pentru dezinfectarea spațiilor”, conform comunicatului emis de Ministerul Fondurilor Europene.

Spitalul era deja pregătit să primească banii: cu nici o săptămână înainte, la 15 aprilie, institutul a atribuit, prin cumpărare directă, un contract către o firmă de consultanță în achiziții publice, contract având drept obiect „Servicii de consultanță pentru implementare proiect în cadrul POIM”.  Lotul cu probleme, peste 700.000 de lei.

La 17 iunie 2021, Institutul Național de Neurologie a publicat, în portalul de achiziții publice SICAP, un anunț de participare prin care invita operatorii economicii să depună oferte în cadrul licitației pentru echipamente medicale.

Licitația a fost împărțită în 10 loturi, lotul cu probleme la CNSC fiind lotul nr. 8, prin care se dorea achiziția unui ecograf Doppler în valoare de 726.060 de lei.

La 29 iunie, o firmă a depus contestație pentru remedierea caietului de sarcini – documentul care stabilește cerințele minimale ce trebuie îndeplinite de firme pentru a oferta, CNSC a dat inițial o Decizie de suspendare a licitației pentru acel lot, cerând institutului să remedieze caietul de sarcini.

În cele din urmă însă, abaterea s-a dovedit atât de gravă, încât remedierea caietului de sarcini nu a mai fost posibilă, iar la 20 august, CNSC a decis să anuleze cu totul procedura din cadrul celui de-al optulea lot, obligând astfel institutul să regândească integral cerințele impuse.

CNSC: Specificații „superdetaliate” care favorizează un singur producător Conform Deciziei CNSC, Consiliul a constatat că institutul a dorit „achiziționarea unui singur model de produs”, iar alți operatori economici au fost împiedicați astfel să participe.

„Consiliul apreciază, din analizarea documentației de atribuire și a probelor depuse la dosar, că prin modul de definire a specificațiilor tehnice, autoritatea contractantă dorește achiziționarea unui singur model de produs, iar societățile care pot furniza echipamente similare, dar care nu îndeplinesc absolut toate specificațiile stabilite, superdetaliate, nu au posibilitatea de a participa la procedura de atribuire”, a constatat CNSC.  Mai mult, spune Consiliul, aparatura vizată nu este cea mai bună de pe piață, astfel încât au fost împiedicați să participe la procedură și firme cu oferte „superioare”.  „Concret, autoritatea contractantă și-a definit necesitatea prin stabilirea unui număr de specificații tehnice, cu valori minimale, funcționalități și caracteristici constructive care pot fi îndeplinite doar de un singur tip de produse specifice unui singur producător, deși pe piața de profil există numeroase alte echipamente care pot produce rezultate similare sau chiar superioare”.

Managerul: „Nu este un lot foarte important ca și valoare” spune managerul Institutului de Neurologie, Corneliu Toader, proaspăt reconfirmat în funcție şi care a negat că ar fi fost vorba despre un lot cu dedicație și a subliniat că procedura se va relua, la cererea CNSC.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata