O descoperire întâmplătoare s-a dovedit a fi una de mare importanță pentru știință

Foto: ziare.com
104

Recent, o echipă de oameni de știință condusă de Universitatea Western Ontario din Canada, care a publicat un studiu amplu în revista Earth and Planetary Science Letters pe 15 aprilie 2022, a descoperit că cea mai fierbinte rocă găsită vreodată pe Pământ este de fapt, un meteorit căzut în regiunea Labrador, care s-a format la temperatura de 2.370 de grade.

Obiectul este unul extraterestru, fiind vorba de un meteorit care a lovit Terra, producând craterul Mistastin din Labrador, Canada, ce are o lățime de 28 de kilometri, potrivit Science Alert.

Astfel, Roca, o bucată de sticlă neagră, a fost descoperită în anul 2011 și prima sa cercetare a fost anunțată printr-o lucrare științifică în 2017. Acum, noul studiu confirmă faptul că după analiza mineralelor din meteorit și a altor mostre din crater, temperatura record de formare a acestora, de 2.370 de grade Celsius este una reală.

 

De altfel, rocile s-au topit și s-au reformat în impactul unui meteorit, cu aproximativ 36 de milioane de ani în urmă, în locul numit astăzi Labrador din Canada. Impactul rocii spațiale a produs un crater de 28 de kilometri lățime, de unde Michael Zanetti, pe atunci doctorand la Universitatea Washington din St. Louis, Statele Unite a descoperit meteoritul.

Descoperirea întâmplătoare s-a dovedit una de mare importanță pentru știință. O analiză a rocii a relevat faptul că aceasta conține zircon, un mineral extrem de durabil care cristalizează la temperaturi foarte mari.

 

În noul său studiu, Gavin Tolometti de la Universitatea Western din Canada și colegii săi au analizat încă patru bucăți de zircon, mostre din crater. Rezultatele lucrării publicate în revista Earth and Planetary Scienece Letters au arătat că zirconul din sticla de impact descoperită s-a format la cel puțin 2.370 de grade Celsius.

În prezent, aceste descoperiri pot fi folosite pentru a extrapola la alte cratere de pe Pământ, dar și pe alte planete. Astfel, cercetătorii speră să folosească metode similare pentru a studia rocile aduse de pe Lună din timpul misiunilor Apollo ale NASA.

Sursa: Ziare.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online