O strategie naţională de protecţie a sănătăţii şi securităţii salariaţilor din sănătate

Daca, până în prezent, peste 16% dintre cetăţenii infectaţi cu noul coronavirus sunt salariaţi din sănătate, Federaţia Solidaritatea Sanitară solicită o strategie naţională de protecţie a sănătăţii şi securităţii salariaţilor din sănătate.

„Având în vedere recunoaşterea oficială (implicită), a numărului foarte mare de salariaţi din sănătate infectaţi SARS-CoV-2, respectiv 1936 în data de 3 mai 2020 , Federaţia „Solidaritatea Sanitară” solicită Ministrului Sănătăţii să comunicate public planul de măsuri de sănătate şi securitate în muncă care a generat această situaţie dezastruoasă şi să demareze modificarea lui. Precizăm că, în conformitate cu rezultatele procesului de monitorizare a infectării şi îmbolnăvirii salariaţilor din sănătate (derulat în mod public de CCDSS ), până la ora actuală au fost infectaţi SARS-CoV-2 un număr de 2.252 salariaţi din sănătate (16,3% din totalul cetăţenilor infectaţi fiind salariaţi din sănătate), 13 dintre ei decedând”, se arată într-un comunicat al Federaţiei remis miercuri AGERPRES.

Astfel, sindicaliştii din sănătate consideră că este necesară o strategie comună de acţiune privind protecţia sănătăţii şi securităţii lucrătorilor din sănătate, Ministerul Sănătăţii având obligaţia legală şi contractuală s-o realizeze împreună cu federaţiile sindicale reprezentative la nivel de sector.

„Solicităm domnului ministru Nelu Tătaru (ministrul Sănătăţii, n.r.) să programeze în regim de urgenţă întâlnirile necesare pentru elaborarea şi implementarea Strategiei de protecţiei sănătăţii şi securităţii salariaţilor din sănătate în contextul pandemiei COVID 19! Draftul acestei strategii de acţiune este constituit deja de seria de solicitări şi propuneri pe care Federaţia „Solidaritatea Sanitară” le-a adresat până acum Ministerului Sănătăţii”, precizează sursa citată.

Printre propunerile Federaţiei se numără:

-implementarea unor criterii raţionale de organizare a resurselor umane din sănătate în pandemia COVID 19,

-elaborarea standardelor de consum al echipamentelor individuale de protecţie la care au dreptul lucrătorii din sănătate care tratează pacienţi suspectaţi sau infectaţi cu SARS-CoV-2

-modificarea Planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei COVID 19.

„Considerăm că strategia de protecţie a sănătăţii şi securităţii salariaţilor din sănătate este relevantă şi din perspectiva necesarei deschideri a spitalelor din România către pacienţii cu alte afecţiuni decât cele specifice COVID 19, care trebuie să se producă începând cu 15 mai 2020”, se mai arată în comunicat.

Sursa: Agerpres
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata