OMV Petrom a afişat un profit net în scădere cu 56%

9

OMV Petrom, una dintre cele mai impotrente companii petrolieră românească, a obţinut  un profit net de 867 milioane de lei, in primele şase luni din acest an, în scădere cu 56%,  faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit raportului semestrial remis, miercuri, AGERPRES.

Veniturile din vânzări ale principalei companii petrolieră românească,  au fost de 10,069 miliarde de lei, în scădere cu 11%.

Scăderea vânzărilor companiei vine ca urmare a evoluţiei negative a preţurilor din piaţă şi a volumelor mai mici de vânzări ale produse petroliere, explică reprezentanţii companiei.

Din cauza mediului de piaţă nefavorabil, volumul din exploatare a scăzut la 972 milioane de lei, cu 57% mai mic, comparativ cu intervalul similar al anului trecut. În principal şi datorită preţurile mai mici, dar mai ales din cauta crizei generate de COVID-19, având un impact negativ asupra performanţei de afaceri ale grupului.

„Izbucnirea globală a pandemiei COVID – 19 continuă să aibă un impact major asupra evoluţiei economiei globale. În timp ce preţurile la ţiţei au crescut uşor în timpul celui de-al doilea trimestru că urmare a reducerii ofertei, ele rămân în continuare semnificativ volatile. Creşterile recente ale cazurilor COVID – 19 din întreaga lume ar putea duce la întârzierea redresării aşteptate a cererii, ca urmare a reacţiei guvernelor şi cetăţenilor. Astfel, consecinţele pandemiei COVID – 19, amploarea şi durata efectelor asupra economiei nu pot fi estimate într-un mod credibil la acest moment. Totuşi, OMV Petrom monitorizează îndeaproape evoluţiile şi evaluează în mod regulat impactul asupra fluxului de trezorerie şi a lichidităţii Grupului. OMV Petrom răspunde situaţiei cu măsuri specifice in vederea menţinerii stabilităţii economice a Grupului şi asigurării furnizării de energie. Sănătatea şi bunăstarea fiecărui angajat este prioritatea numărul unu. În acelaşi timp, OMV Petrom implementează măsuri specifice de protejare a sănătăţii financiare a Grupului, respectiv reducerea investiţiilor şi tăierea costuri lor”, se mai arată în raport.

Ca urmare a restrictiilor cautate de pandemie, investiţiile companiei au însumat doar 1,569 miliarde de lei  în primele şase luni ale anului, cu 8% mai mici faţă de perioada similară a anului trecut, în principal direcţionate către sectorul Upstream (explorare şi producţie), în valoare de 1,142 miliarde de lei.

In acest context, compania OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,011% din acţiunile OMV Petrom, statul român – prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri – deţine 20,639%, Fondul Proprietatea 9,998%, iar 18,352% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi pe Bursa de Valori Londra.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News