ONU a elaborat un program privind reducerea emisiilor care provind din defrișări și din degradarea pădurilor

18

Reducerea emisiilor de CO2 provenite din defrișarea și degradarea pădurilor este un program care a luat naștere sub coordonarea Națiunilor Unite și are în vedere conservarea, gestionarea durabilă a pădurilor și îmbunătățirea stocurilor de carbon forestiere în țările în curs de dezvoltare.

Principalul scop a fost de a ajuta guvernele să facă schimburi între ele, astfel încât țările bogate să poată sprijini financiar acțiunile climatice ale țărillor în curs de dezvoltare. După ce liderii politici nu au căzut de acord cu privire la modul în care ar trebui să funcționeze sistemul, dezvoltatorii de proiecte private au început să comercializeze compensările direct către corporații.

Astfel, în anul 2020, Carbon Green a investit 2,5 milioane de dolari în districtul Mbire, centrul provinciei Mashonaland din Zimbabwe, cea mai mare parte a finanțării fiind destinată proiectelor de infrastructură, cum ar fi drumurile și școlile, care contribuie la stimularea dezvoltării.

Aproximativ 20% s-au îndreaptat direct către protecția mediului. „Banii au fost foarte buni”, a spus Tarcisius Mahuni, coordonatorul consiliului raional local din Mbire, care a mai precizat că fondurile din creditele de carbon au reprezentat mai mult decât triplul a ceea ce oficialii locali sperau să colecteze din veniturile fiscale.

În acest sens, Carbon Green susține că proiectul din Zimbabwe combate 6,5 milioane de tone de emisii de carbon în fiecare an, iar prețul pe tonă este în general de aproximativ 1,5 dolari, deși uneori prețul coboară și la 0,20 de dolari per tona de carbon.

În ultimii 60 de ani, gazul natural a fost privit ca o alternativă mai curată la cărbune și țiței. Acest lucru a dat companiilor,  încrederea în longevitatea sa, chiar și într-un timp în care se pune din ce în ce mai mult accentul pe acțiunile climatice.

Prețul energiei solare și eoliene scade mult mai repede decât se aștepta oricine. Există o conștientizare din ce în ce mai mare a pericolelor climatice generate de conductele utilizate pentru transportul gazului, care pot elibera cantități mari de metan, gazul de seră foarte puternic care reprezintă componenta principală a GNL-ului.

În raportul grupului interguvernamental al ONU privind schimbările climatice, se solicită reducerea emisiilor de metan în următorii 10 ani, dacă lumea dorește să își atingă obiectivele în materie de climă.

În acest sens, Agenția Internațională pentru Energie a propus recent un calendar pentru menținerea temperaturii medii globale sub 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale. Utilizarea gazelor naturale ar trebui să scadă cu mai mult de jumătate din nivelul său actual pentru a se ajunge la acest obiectiv, ceea ce înseamnă că nu ar mai trebui construite noi câmpuri de gaz sau terminale de export de acum înainte.

Până acum, cel puțin 16 transporturi de gaze naturale „neutre din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon” au fost realizate în ultimii doi ani și există o presiune din partea cumpărătorilor și a vânzătorilor de a se realiza mai multe tranzacții. Acest lucru este valabil mai ales în Asia, unde doi dintre importatorii de top din lume, Japonia și China, și-au stabilit obiective de reducere a emisiilor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata