Organizația Mondială a Sănătății recomandă dublarea taxelor pe alcool în Europa

17

Românii sunt mari amatori de băuturi spirtoase. Suntem pe primul loc în Europa la consumat bere, de exemplu, pe lângă toate distilatele pe care le producem în confortul căminului. Cu toate acestea, situația s-ar putea schimba în următoarea perioadă și sunt șanse mari să discutăm de un nou val de scumpiri.

În acest sens, Organizația Mondială a Sănătății recomandă dublarea taxelor pe alcool în Europa,  iar având în vedere relația instituției cu Comisia Europeană, este improbabil că propunerea să nu se reflecte în legislațiile locale viitoare. În conformitatea analizelor OMS, această măsură, ar putea salva anual câteva mii de vieți.

Concret, la fel ca în cazul accizelor agresive aplicate pe țigări, se încearcă descurajarea consumului de alcool prin prețuri mai ridicate.

Consumul de alcool şi viețile omenești

În tările din Europa, aproximativ 10.700 de cazuri noi de cancer și 4850 de decese ar putea fi evitate anual, printr-o dublare a taxelor actuale pe băuturi alcoolice. Acestea sunt concluziile unui studiu publicat la începutul acestei săptămâni de către Organizația Mondială a Sănătății, conform AFP.

Astfel, „O creştere a taxelor impuse băuturilor alcoolice este unul dintre cele mai bune răspunsuri în vederea unei reduceri a numărului deceselor cauzate de cancer, cu un impact potenţial mare şi cu rezultate pozitive în toate ţările”, consideră agenţia OMS, potrivit News.ro.

În contextul dat, oficialii OMS au menționat că nivelul actual al taxelor impuse băuturilor alcoolice este foarte slab în majoritatea țărilor din Europa. Din acest motiv, creșterea lor are mari șanse să aibă unele dintre cele mai puternice rezultate.

În cadrul Uniunii Europene, având în vedere victimele băuturilor alcoolice, Rusia, Regatul Unit şi Germania sunt ţările care ar salva cel mai mare număr de vieţi prin impunerea acestei măsuri fiscale şi s-ar evita respectiv 725, 680 şi 525 de decese, potrivit tehnicii statistice din spatele analizei OMS.

În final, discutăm de 180.000 de îmbolnăviri și 85.000 de decese cauzate în mod direct de consumul de alcool. Dacă s-ar dubla taxele, doar pe partea cazurilor de cancer, s-ar evita 1000 de decese de cancer la sân și alte 1700 de cancer colorectale. Pe lângă acestea, consumul de alcool are o legătură cu alte cinci tipuri de cancer, şi anume la gură, la faringe, la esofag și la ficat, la laringe.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata