Pentru dezvoltarea infrastructurii energetice de transport, Transelectrica a primit o finanțare de 23 milioane euro

45

Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice “Transelectrica” a obţinut pentru România prima finanţare din Fondul pentru Modernizare, respectiv aproape 23 de milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii energetice de transport.

Astfel, plata fondurilor a fost efectuată în data de 13 decembrie 2021, către Ministerul Energiei, în calitate de autoritate competentă pentru gestionarea şi derularea Fondului pentru Modernizare.

În contextul economico-financiar, prin proiectul de construire a unei noi Linii Electrice Aeriene de 400 kV între Constanţa Nord şi Medgidia Sud, propus de CNTEE Transelectrica SA la mijlocul lunii septembrie a acestui an pentru finanţare din bugetul Fondului pentru Modernizare, a obţinut finanţarea de 22,9 milioane de euro, conform Deciziei Comisiei Europene C(2021)9135, din 6 decembrie 2021, fiind primul proiect românesc aprobat în cadrul acestui mecanism de finanţare europeană, scrie Agerpres.

Din punct de vedere al capacităţilor, realizarea noii linii electrice aeriene de 400 kV între staţiile Constanţa Nord şi Medgidia Sud va permite integrarea unei producţii suplimentare de energie electrică din surse regenerabile de circa 685 MW în zona Dobrogea. De asemenea, va face posibilă o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu aproximativ 16.000 de tone pe an.

În perioada 2021-2024 se va realiza această linie Electrică Aeriană (LEA) 400 kV Constanţa Nord – Medgidia Sud, aflată pe lista celor 20 de proiecte strategice de importanţă naţională ale CNTEE Transelectrica SA, presupune construirea a 35 de noi kilometri de linie electrică aeriană, doi kilometri de linie electrică subterană, precum şi extinderea staţiilor Constanţa Nord şi Medgidia Sud. Implementarea proiectului se va realiza în perioada 2021- 2024.

De altfel, investiţia propusă este inclusă şi în lista principalelor proiecte pentru dezvoltarea reţelei electrice de transport din Planul Naţional Integrat Energie şi Schimbări Climatice (PNIESC), care reprezintă angajamentul României la efortul comun de îndeplinire a obiectivelor europene din domeniul energiei şi climei, stabilite pentru anul 2030, subliniază reprezentanţii companiei.

În plan general, implementarea proiectului Noua Linie Electrică Aeriană 400 kV Constanţa Nord – Medgidia Sud va contribui la dezvoltarea reţelei electrice de transport din zona Dobrogea, respectiv la securitatea, flexibilitatea şi adecvanţa Sistemului Energetic Naţional, oferind premisele punerii în funcţiune a unor noi capacităţi de producţie de energie din surse regenerabile.

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online