Petrolul crește pentru a atinge 52 de dolari după ce Trump semnează factura de ajutor

Sursa: cotidianul.ro

Petrolul a crescut până la 52 de dolari pe baril luni, în momentul în care președintele american Donald Trump a semnat un pachet de ajutor pentru coronavirus și începerea unei campanii europene de vaccinare care a depășit îngrijorarea cu privire la cererea slabă pe termen scurt.

Trump, a cărui președinție urmează să se încheie luna viitoare, amenințase mai devreme că va bloca pachetul de ajutor și cheltuieli de 2,3 trilioane de dolari.

Între timp, Europa a lansat duminică o acțiune de vaccinare în masă. Brentul brut a crescut cu 68 de cenți, sau 1,3%, la 51,97 dolari pe baril la 1020 GMT, după ce a tranzacționat până la 52,02 dolari, inversând un declin anterior.

Brutul West Texas Intermediate (WTI) din SUA a adăugat 69 de cenți, sau 1,4%, la 48,92 USD.

„Semnarea proiectului de lege de stimulare al SUA, cu posibilitatea unei dimensiuni crescute, ar trebui să pună un prag sub prețul petrolului într-o săptămână scurtată”, a declarat Jeffrey Halley, analist la brokerul OANDA.

Petrolul și-a revenit din minimele istorice atinse la începutul acestui an, pe măsură ce pandemia emergentă a lovit cererea.

Brent a atins 52,48 dolari pe 18 decembrie, cea mai mare valoare din martie. Dar, apariția unei noi variante a virusului, văzută pentru prima dată în Marea Britanie și acum detectată în alte țări, a condus la restabilirea restricțiilor de circulație, atingând cererea pe termen scurt și cântărind prețurile.

Petrolul rămâne vulnerabil la orice alte eșecuri în eforturile de control al virusului, a declarat Stephen Innes, strategul de piață global la Axi, într-o notă.

De asemenea, va intra în atenție o reuniune din 4 ianuarie a Organizației țărilor și aliaților exportatori de petrol, un grup cunoscut sub numele de OPEC +. Grupul reduce încet reducerile record de producție de petrol realizate anul acesta pentru a susține piața. OPEC + urmează să crească producția cu 500.000 de barili pe zi în ianuarie și până în prezent nu există niciun semn de fluctuație în ceea ce privește creșterea ofertei.

Sursa: reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata