Piaţa gazelor va fi cu siguranţă liberalizată la 1 iulie

Din cauza infringementului pe care îl are România în sectorul gazelor, riscăm să nu mai putem utiliza fonduri europene. De aceea, piaţa gazelor va fi cu siguranţă liberalizată la 1 iulie, iar cea de energie electrică, la 31 decembrie 2020, a declarat, luni, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.

El a participat la forumul „Importanţa geostrategică şi economică a Mării Negre în actualul context european”, organizat de publicaţia Financial Intelligence. La plecare, a fost întrebat de jurnalişti cum va fi liberalizată piaţa de energie şi gaze dacă OUG 1/2020, care prevede acest lucru, va fi respinsă de Camera Deputaţilor, aşa cum s-a întâmplat la Senat.

Popescu a precizat că, în acest caz, liberalizarea va fi inclusă în modificările care se operează acum în Parlament la Legea 123/2012, legea-cadru a sectorului energetic.

„Părerea mea este că OUG 1 va trece de Camera Deputaţilor. Pe de altă parte, am avut discuţii în Comisia de industrii şi servicii săptămâna trecută, cu ANRE şi cu preşedintele Iulian Iancu, iar acele modificări privind liberalizarea pieţei gazelor la 1 iulie şi a pieţei de energie electrică la 31 decembrie vor fi puse în Legea 123, care se află la raport”, a susţinut ministrul.

Acesta a precizat faptul că nu va creşte niciun preţ de la 1 iulie.

„Sunt două paliere: OUG este în dezbatere în Camera Deputaţilor, nu ştiu când va ieşi, cât timp nu va ieşi ea este în vigoare. În Paralel, se discută modificarea Legii 123, legate şi de Regulamentul 943 şi acolo vor fi introduse prevederile referitoare la liberalizare. Este un lucru asumat, a fost ultima mea discuţie din Comisie”, a precizat oficialul guvernamental.

Virgil Popescu a amintit că liberalizarea a fost agreată cu Comisia Europeană şi este o condiţie pentru ridicarea procedurii de infringement.

„Astfel încât să nu avem surpriza că nu mai putem folosi fonduri europene din cauza acelui infringement”, a adăugat el.

Sursa: Agerpres
Citește și
1 Comentariu
  1. irina spune

    Voi sunteti nebuni de ce trebuie mereu sa se scumpeasca gazul si curentul, veniti cu idiotenii ca va impune ue si mai nu stiu cine, sunteti dusi cu pluta, nimeni nu poate impune scumpirea acestora decat prostia din capul vostru, asta e grija voastra a guvernantilor parveniti sa le scumpiti tot timpul pentru ca firmele din domeniu sa faca profituri uriase, gazul si curentul sunt f. f.f.f.f. scumpe la ora actuala, de ce todeauna voi vreti sa aliniati preturile la nivel european ? de ce nu aliniati in primul rand salariile la nivel european si dupa aia sa majorati preturile, pentru ca ale voastre si ale politrucilor parveniti le-ati majorat cu 300% peste noapte, voi raportati intodeauna majorarea preturilor la salariile voastre exorbitante, nemeritate si abuzive.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata