Planul de răscumpărare de 10 miliarde de dolari al Alibaba nu reușește să oprească scăderea stocului pe măsură ce preocupările de reglementare cresc

4

Acțiunile Alibaba au scăzut cu 9% până la cea mai scăzută din luna iunie, întrucât programul de rambursare al companiei, cu 10 miliarde de dolari, nu a reușit să ușureze îngrijorările cu privire la represiunea reglementară a comerțului electronic și a imperiului financiar al cofondatorului Jack Ma.

O vânzare bruscă în două sesiuni a scos aproape 116 miliarde de dolari din acțiunile cotate la Hong Kong ale gigantului tehnologic. Spirala descendentă s-a intensificat atunci când autoritățile de reglementare chineze au anunțat joi lansarea unei investigații antitrust asupra Alibaba și au spus că îl vor convoca pe afiliatul său al Grupului Ant.

Acțiunile americane ale Alibaba au scăzut cu peste 15% în timpul zilei. „Ancheta antitrust asupra Alibaba nu a precizat încă sancțiunile, ceea ce îi îngrijorează foarte mult pe investitori”, a declarat Zhang Zihua, directorul de investiții al Beijing Yunyi Asset, adăugând că rezultatul sondajului ar putea „schimba foarte mult” evaluările companiei.

Punerea la dispoziție a investitorilor a fost o știre din weekend că banca centrală a Chinei i-a cerut lui Ant să-și scuture operațiunile de creditare și alte operațiuni de finanțare a consumatorilor.

Aceste evoluții fac parte dintr-o represiune a comportamentului monopolist în spațiul de internet din China în plină expansiune, în general, dar imperiul de afaceri al lui Ma în special după ce a criticat public sistemul de reglementare pentru sufocarea inovației.

Luna trecută, autoritățile de reglementare chineze au suspendat brusc oferta publică inițială de 37 miliarde de dolari a lui Ant în Shanghai și Hong Kong, care era pe cale să fie cea mai mare din lume, cu doar două zile înainte de debutul planificat.

„Noile reglementări afectează platformele mari de internet, așa că vedeți că Tencent și alte companii de tehnologie văd, de asemenea, că prețurile acțiunilor lor scad,” a declarat Li Chengdong, un analist tehnologic din Beijing.

„Alibaba este acum ținta autorităților de reglementare, astfel încât reacția este mai puternică”.

Autoritățile de reglementare au avertizat Alibaba cu privire la așa-numita practică „alegerea unuia dintre doi”, în cadrul căreia comercianții sunt obligați să semneze pactele de cooperare exclusivă, împiedicându-i să ofere produse pe platformele rivale.

Administrația de stat pentru reglementarea pieței a declarat joi că a lansat o anchetă asupra acestei practici.

Întunericul din cauza represiunii reglementare a umbrit decizia Alibaba, anunțată duminică, de a-și ridica programul de răscumpărare a acțiunilor la 10 miliarde USD de la 6 miliarde USD, în vigoare pentru o perioadă de doi ani până la sfârșitul anului 2022.

Acțiunile Alibaba ar putea tranzacționa mai scăzute pe termen scurt din cauza „depășirii reglementare”, a spus Nomura într-o notă luni.

Dar valoarea mai ieftină va fi atractivă pentru investitorii pe termen lung, a adăugat Nomura, deoarece a păstrat un rating de „cumpărare” pe acțiunile listate în SUA ale Alibaba și a păstrat un preț țintă de 361 USD. Acțiunea s-a închis joi la 222 USD.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News