Premiul Nobel pentru Chimie a fost acordat la trei oameni de știință

19

Premiul Nobel pentru Chimie a fost acordat miercuri lui Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal și K. Barry Sharpless pentru dezvoltarea chimiei click și a chimiei bio-ortogonale.

Astfel, Dr. Bertozzi este a opta femeie care primește premiul, iar Dr. Sharpless este al cincilea om de știință care este onorat cu două premii Nobel, a precizat comitetul.

Johan Aqvist, președintele Comitetului Nobel pentru Chimie, a declarat că premiul din acest an se referă la faptul că „nu trebuie să complicăm prea mult lucrurile, ci să lucrăm cu ceea ce este ușor și simplu”.

Astfel, „Chimia click-ului este aproape așa cum pare”, a spus el. „Este vorba de a rupe moleculele între ele. Imaginați-vă că ați putea atașa mici catarame chimice la diferite tipuri de blocuri de construcție. Apoi ai putea lega aceste catarame împreună și să produci molecule de o complexitate și variație mai mare.”

„Problema a fost de a găsi catarame chimice bune”, a adăugat Dr. Aqvist. „Acestea trebuie să reacționeze între ele, ușor și specific. Morten Meldal și Barry Sharpless au găsit, independent, primii candidați perfecți care se vor rupe ușor între ei și, important, nu se vor rupe cu nimic altceva.”

Importanța terapiei cu clicuri în medicină

Dr. Bertozzi, chimist și profesor la Stanford, a subliniat importanța terapiei cu clicuri în medicină și a „administrării de medicamente”, care presupune „a face chimie în interiorul pacienților vii pentru a se asigura că medicamentele ajung la locul potrivit și nu la locul nepotrivit”.

În opinia sa, „Domeniul chimiei clicurilor este încă în fază incipientă”, a spus ea, adăugând că există „multe reacții noi care urmează să fie descoperite și inventate”, precum și noi aplicații în industrii precum biotehnologia și în tratarea și diagnosticarea bolilor.

„Acestea sunt domenii care vor fi foarte puternic influențate de chimia cu clicuri și care au fost deja afectate”, a declarat Dr. Bertozzi, care și-a obținut doctoratul în chimie anorganică la Universitatea din California, Berkeley, în 1993.

Dr. Aqvist a precizat că chimia clicurilor „poate fi folosită acum pentru a construi molecule de medicamente, polimeri, materiale noi și multe alte lucruri”.

Comisia a lăsat să se înțeleagă cine va câștiga premiul

Înainte ca premiul să fie anunțat miercuri, comisia a lăsat să se înțeleagă că premiul ar putea fi acordat din nou unei femei, cu o pereche de postări pe Twitter care le evidențiază pe Marie Curie și pe câștigătoarele din 2020, Emmanuelle Charpentier și Jennifer Doudna.

În opinia sa, „Sunt absolut uimit. Stau aici și abia pot să respir”, a declarat Dr. Bertozzi într-o convorbire telefonică cu comisia. „Încă nu sunt pe deplin sigur că este real, dar devine din ce în ce mai real cu fiecare minut.”

Deși a spus că nu a avut încă timp să se gândească la modul în care va folosi banii din premiu, Dr. Bertozzi a menționat că „în măsura în care premiul aruncă o lumină asupra biologiei chimice, este un lucru minunat”.

De asemenea, comisia a telegrafiat cât de rar se întâmplă ca oamenii de știință să câștige două premii Nobel, menționând că Curie a fost unul dintre puținii care au reușit acest lucru. Dr. Sharpless, a remarcat ulterior comitetul, devine al cincilea membru al acestui club.

Acesta este cel de-al treilea premiu Nobel acordat în domeniul științelor în această săptămână. Premiile se numără printre cele mai înalte distincții din domeniul științei, recunoscând contribuțiile revoluționare în domeniul lor, scrie The New York Times.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata