Președintele Alexander Lukașenko a anunțat că va alinia o „forță militară comună” cu Moscova, o mișcare „pur defensivă”

55

O mișcare importantă este făcută de Rusia, Vladimir Putin mută trupe în Belarus. Majoritatea unităților prezente în țările baltice au fost mutate la Minsk. Totodată, președintele Alexander Lukașenko a anunțat că va alinia o „forță militară comună” cu Moscova, o mișcare „pur defensivă”.

Testul de pregătire de luptă, ordonat de Alexandr Lukașenko, a fost anunțat în momentul în care șeful serviciilor informații a declarat că se așteaptă la un „punct de cotitură” a invaziei lui Vladimir Putin în următoarele luni.

Agenția de știri belarusă BelTA a raportat marți că Consiliul de Securitate al Republicii Belarus a „inițiat un test al forțelor armate belaruse în conformitate cu instrucțiunile șefului statului”, reluând retorica rusă care a dus la invazia Belarusului.

Rusia trimite trupele în Belarus

Astfel, „Testul este cuprinzător și acoperă cele mai importante aspecte privind pregătirea unităților armatei pentru îndeplinirea misiunilor lor”, a raportat BelTA, precizând că unitățile vor exersa „trecerea la starea de pregătire pentru luptă” prin exerciții de marș, exerciții de desfășurare și misiuni de pregătire pentru luptă.

Desfășurarea a generat temeri că trupele belaruse s-ar putea alătura forțelor rusești în misiunea lor care se luptă pentru a captura și menține teritoriul în estul Ucrainei.

Anunțul făcut de serviciile de informații din Ucraine

În acest sens, serviciile de informații ucrainene au declarat marți că Rusia continuă să acumuleze „drone kamikaze” în Belarus, Minskul plănuind, de asemenea, să trimită „13 trenuri care transportă muniție din arsenalele și bazele de depozitare ale forțelor sale armate”, potrivit publicației Kyiv Independent.

Concret, „Începând cu 10 octombrie, Rusia a adus 31 de drone Shahed-136 de fabricație iraniană în Belarus și intenționează să mai mute încă opt până la 14 octombrie, a declarat Ministerul ucrainean al Apărării”, a adăugat raportul, citat de Italy24 News.

Adunarea trupelor este o mișcare „pur defensivă”

Minskul a declarat marți că contingentul de trupe belaruse desfășurate alături de forțele rusești este un grup „pur defensiv” al cărui scop este de a apăra granițele fostei republici sovietice strâns aliate cu Rusia.

În mai 2021, ministrul apărării, Serghei Șoigu, a ordonat o inspecție rapidă a „pregătirii de luptă” a districtelor militare rusești.

Însă, Vladimir Putin a negat în mod constant planurile de a invada, în timp ce oficialii de la Kremlin au declarat că acumularea uriașă de zeci de mii de soldați și echipamente a fost în scopul antrenamentelor de luptă.

Iar, Lukașenko a permis trupelor rusești să intre în țară sub pretextul unor exerciții militare în lunile dinaintea lansării de către Moscova a operațiunii sale militare în Ucraina.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata