Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a ajuns joi, în România

88

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a ajuns joi la Palatul Cotroceni, iar după o serie de discuții purtate cu șeful statului, Klaus Iohannis, cei doi oficiali au făcut și declarații presei.

În cadrul declarațiilor de presă susținute joi, preşedintele Comisiei Europene, le-a transmis condoleanțe tuturor familiilor celor care au murit în accidentul aviatic de miercuri seară.

Totodată, șefa CE a ținut să îi felicite pe românii care au oferit ajutor refugiaților din Ucraina, având în vedere numărul fără precedent de persoane care a fugit din calea războiului.

În declaraţia sa, „Vreau să transmit condoleanțe pentru familiile românilor care au murit în incidentul cu avionul de aseară. Vreau să îi felicit pe românii care s-au mobilizat să ajute familiile care fug din calea acestui război atroce. Cel puțin un milion de locuitori au plecat din Ucraina în ultimele zile, iar România a oferit alimente pentru 55.000 de refugiați. România nu doar că primește în casele sale refugiații, dar ajută și Republica Moldova și medicamente pentru Ucraina”, a spus aceasta.

Președinta CE a mai adăugat că UE va institui un set de sancţiuni dure împotriva Rusiei și va proteja populația Ucrainei printr-un mecanism european de protecție.

În ceea ce privește sancținile pentru Moscova, Ursula von der Leyen spune că acestea vor avea un impact asupra economiei rusești.

UE impune sancțiuni aspre Rusiei

În contextul socio-umanitar, „UE în ansamblu este alături de oamenii care fug de acest război. Comisia Europeană a propus activarea unui mecanism european de protecție. Un număr foarte mare de refugiați își caută liniștea. Ne vom aminti permament curajul și hotărârea poporului ucrainian.

Vom institui sanțiuni foarte dure împotriva Rusiei, de aceea am instituit sancțiuni fără precedent, cu impact asupra economiei rusești. În cazul în care situația se înrăutățește, noi suntem pregătiți să facem față. Ne pregătim de represalii”, a declarat von der Leyen.

În altă ordine de idei, întrebată dacă Ucraina va fi primită în Uniunea Europeană, președinta CE a refuzat să dea un termen. Pe de altă parte, ea a percizat că se lucrează pentru a ajuta Ucraina și pentru a-i conecta la sistemul energetic european.

Aşadar, ”Nu este nicio îndoială că acest popor curajos poate face parte din familia europeană. Președintele Zelenski a trimis o scrisoare de aderare la Uniunea Europeană și este un mecanism mai complex, însă deocamdată ne axăm eforturile pentru sprijinirea Ucrainei, încercăm să conectăm Ucraina la sistemul energetic european, să trimitem ajutorare umanitare, să aducem Ucraina cât mai aproape de UE”, a spus Ursula von der Leyen.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro