Președintele francez i-a cerut lui Vladimir Putin să retragă armata de la centrala nucleară Zaporojie

34

În cadrul unei convorbiri telefonice, președintele francez i-a cerut lui Vladimir Putin să retragă armata de la centrala nucleară Zaporojie. De asemenea, Emmanuel Macron urmează să vorbească din nou cu președintele rus în următoarele zile despre un posibil acord.

În cererea sa, președintele francez Emmanuel Macron și-a reiterat posibilitatea de încetare a focului în Ucraina și de retragere a Rusiei de la centrala nucleară Zaporojie în timpul unei convorbiri telefonice cu președintele rus Vladimir Putin, a anunțat duminică Palatul Elysee.

Macron, convorbire telefonică cu Vladimir Putin

Astfel, Emmanuel Macron „a condamnat continuarea operațiunilor militare rusești în Ucraina și și-a reiterat cererea ca acestea să înceteze cât mai curând posibil, să înceapă negocierile și să fie restabilită suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a precizat biroul într-un comunicat, conform CNN.

În plus, președintele francez „a subliniat, necesitatea de a asigura securitatea centralei nucleare din Zaporojie. El a reamintit că ocupația rusă a fost cauza riscurilor actuale la adresa integrității centralei nucleare din Zaporojie. El a cerut ca forțele ruse să își retragă armele grele și ușoare de la centrală și ca recomandările AIEA să fie urmate îndeaproape pentru a asigura restabilirea siguranței sitului”, a precizat Elysee.

Va avea loc o nouă convorbire între cei doi președinți

În prezent, în Zaporojie se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, iar instalația se află pe linia de foc dintre ocupanții ruși și forțele ucrainene.

Palatul Elysee a adăugat că preşedintele Emmanuel Macron „va vorbi din nou cu președintele Putin în următoarele zile pentru a ajunge la un acord care să garanteze siguranța centralei nucleare de la Zaporojie”.

În ceea ce privește problema securității alimentare globale, Macron i-a spus lui Putin că sancțiunile europene împotriva Rusiei nu se aplică produselor agricole. De asemenea, el i-a cerut liderului rus să se asigure că acordul de export de cereale din Ucraina, încheiat între Rusia, Ucraina și Turcia, sub supravegherea Națiunilor Unite, funcționează.

AIEA: Linia electrică de rezervă a centralei nucleare din Zaporojie a fost restabilită

În contextul energetic, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunțat printr-un mesaj postat în dimineața zilei de duminică faptul că o linie electrică de rezervă la Centrala Nucleară Zaporojie (ZNPP) a fost restabilită.

Această linie de rezervă va furniza centralei „energia electrică externă de care are nevoie pentru răcirea reactorului și pentru alte funcții de siguranță”.

Aşadar, ultimul reactor în funcțiune de la ZNPP, care este cel mai mare complex nuclear de acest tip din Europa, a fost oprit mai devreme sâmbătă, după ce linia de transmisie a fost restabilită.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro