Producătorii de petrol au căzut de acord asupra reducerii producţiei cu 10 milioane de barili pe zi

Arabia Saudită şi Rusia, s-au înţeles joi într-o reuniune de urgenţă, cu excepţia Mexicului, asupra unei reduceri a producţiei cu 10 milioane de barili pe zi în lunile mai şi iunie, a anunţat vineri Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), informează AFP şi Reuters.

Ministrul Energiei din Arabia Saudită a subliniat că acordul convenit joi este condiţionat de participarea Mexicului pentru a intra în vigoare. „Sper că Mexicul îşi va da seama de beneficiile acestui acord nu doar pentru Mexic ci pentru întreaga lume. Întregul acord depinde de alăturarea Mexicului”, a declarat ministrul saudit al Energiei, Abdulaziz bin Salman.

Din cauza restricţiilor cererea mondială de petrol a scăzut cu aproximativ 30 milioane barili pe zi, sau aproximativ 30% din producţia mondială. Iar pandemia de coronavirus a provocat un dezechilibru pe piaţa petrolieră mondială, unde oferta era deja excedentară, iar acum a ajuns la un nivel fără precedent, având în vedre restricţiile de deplasare adoptate în întreaga lume pentru a evita propagarea virusului.

Alianta OPEC, Rusia şi alţi producători de petrol, regrupaţi în alianţa OPEC+, şi-au prezentat joi planurile pentru a-şi reduce producţia cu peste o cincime însă au subliniat că un acord final depinde de alăturarea Mexicului, care potrivit surselor consideră că efortul care i se solicită este excesiv comparativ cu alţi producători.

Tot în sistem de videoconferinţă, o nouă reuniune este prevăzută pentru data de 10 aprilie, „pentru a decide măsuri suplimentare, atât cât a fi nevoie pentru a echilibra piaţa”, a precizat OPEC. De asemenea, Arabia Saudită va găzdui vineri la ora 12.00 GMT o videoconferinţă a miniştrilor Energiei din G20, grupul principalelor economii ale lumii, care vor examina la rândul lor posibilitatea uni acţiuni concertate.

Sursa: Agerpres
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata